Ezt kell tenni szélviharban – ObudaMost

Figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat viharos szél miatt. Mutatjuk, hogyan kell felkészülni az ilyen helyzetekre. 

Kedd éjfélig az ország nagy területére – ezen belül a fővárosra is vonatkozóan – figyelmeztetést adtak ki a várható erős, 70-90 km/órás széllökések miatt. A Katasztrófavédelem arra hívja fel a figyelmet, hogy akár a 70 km-es szél is okozhat emberre, állatra veszélyes viharkárokat, ilyenkor érdemes az általuk összegyűjtött szabályokat betartani.

Szélvihar esetén elővigyázatosságból össze kell pakolni az udvaron, tilos tüzet rakni és horgászni menni. A háziállatokat is biztonságba kell helyezni, be kell zárni. Tilos recsegő, ropogó fák közelébe menni, ahogy gyereket sem szabad ilyen időjárásban játszótérre venni.

A katasztrófavédők emlékeztetnek arra is, hogy ilyenkor nem ritka, hogy villanyvezeték szakad le. Tilos, életveszélyes a leszakadt vezetékhez közel menni, de be kell jelenteni, ha ilyet látunk. Szélviharban (is) jó szolgálatot tesz a szénmonoxid érzékelő, mert előfordulhat, hogy a szél visszanyomja a levegőt a kéménykürtőbe.

Kép illusztráció, forrása: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság FB


'22. 01. 17.

Feliratkozom hírlevélre