Érdemes előre felkészülni a hóra, a jégre – ObudaMost

Elérkezett a fagy, a havaseső, ónoseső, havazás időszaka. A síkosságmentesítéssel, járdatakarítással az ingatlantulajdonosoknak is van feladatuk, az ő felkészülésüket segíti a közterületfelügyelet egy praktikus összefoglalóval.

A közúthálózatot, a parkokat, az ingatlanokhoz nem csatlakozó járdákat és kerékpárutakat a közterület-fenntartónak (esetünkben FKF Nonprofit Zrt.) kell megtisztítania a hótól. Ugyanakkor a magántulajdonban álló ingatlanok előtti járda megtisztítása az ingatlan tulajdonosok feladata – emlékeztet Facebook-posztjában Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet.

Tél elején el kell zárni a kerti csapokat, vízteleníteni kell a locsolórendszert, és itt aza ideje beszerezni a hólapátot és a síkosságmentesítő anyagokat. A közterület-felügyelet az alábbi, környezetkímélő megoldásokat ajánlja:

HOMOK:

A homok olcsó, környezetbarát, de nem oldja a jeget, csak lefedi. A hó elolvadása után csupán összeseperjük.

FAHAMU:

Szintén egyszerű környezetbarát megoldás a lebomló faforgács vagy a fahamu. A homokhoz képest drágábbak, nem oldják a jeget, csak lefedik, ezzel megakadályozzák a csúszásveszélyt. A hó elolvadása után azonban nehezebb az összetakarításuk.

VINASZ:

Különleges anyag a vinasz, amely a cukorgyártás során keletkező melléktermék. Kellemetlen szagú, ezért csak külterületi, nem lakott övezetekben szokták alkalmazni. Előnye, hogy olvadáskor a földbe szivárogva trágyaként hasznosul, így a növényvilágnak kifejezetten kedvez.

ZEOLIT:

Nem igazán elterjedt a Zeolit, ami nem más, mint zúzott vulkanikus kőzet. Szórást követően az út felületén marad, és talajalkotóként hasznosul.

KÁLCIUM-KLORID:

Az egyik leghatékonyabb környezetbarát jégmentesítő, és egyben a legelterjedtebb tartós pormegkötő anyag a kálcium-klorid. Nem képez maradványanyagot, hó olvadás után nem kell összetakarítanunk.

Kép forrása: Pexels


'21. 12. 02.

Feliratkozom hírlevélre