Kizöldül a Pünkösdfürdői gát – ObudaMost

Új közpark létesül a Római-parttól északra található, eddig fátlan árvízvédelmi töltés helyén Pünkösdfürdőn. A főváros és a kerület vezetése szerint a végül megvalósuló terv kisebb, olcsóbb és zöldebb az eredeti elképzelésekhez képest – írja a Pesti Hírlap.

– 40 évig ez egy fátlan árvízvédelmi berendezés volt. Hogy most park épülhet ezen a területen, az annak köszönhető, hogy egy beruházás keretében megszűnt a gát árvízvédelmi funkciója – ismertette Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze a pünkösdfürdői beruházás részleteit a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. Mint Bardóczi elmondta ez a beruházás az úgy nevezett Radó Dezső terv első lépése, amely azt célozza meg, hogy az évtized végére minden budapestire egy négyzetméterrel több közpark jusson. Ez a mutató jelenleg hat négyzetméter, ennek hétre növelése több, mint 500 hektárnyi új közparkot jelent.

A hét hektárnyi új park a Dunával párhuzamos, jelenleg rézsűs, fátlan zöld sávon fog létrejönni, a fásítás, a sétányok kialakítása mellett játszóteret, sportpályát és pétanque pályát hoznak létre, e mellett esőbeállót, közvécéket fognak létesíteni. Amint Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes felhívta rá a figyelmet a tervezésbe a helyi lakosságot is bevonták, így sikerült lefaragni a parkosításra szánt eredetileg 1,8 milliárdos büdzsét 1,1 milliárdra, amelyet teljes egészében a főváros áll. Részben ennek is köszönhető, hogy a kormányzati elvonások mellett sem került le a terület rendezése a napirendről. Kiss László óbudai polgármester szerint azért lehetséges, hogy a végeredmény egyszerre lesz olcsóbb és jobb, mint az eredeti tervekben, mert a lakosság egyértelműen kifejezte azon véleményét, hogy milyen megoldásokat és funkciókat nem szeretnének látni a területen: kiterjedt térkőfelületeket, valamint a sportpálya éjszakai, reflektoros kivilágítását. – Ez a különbség a között, ha a tervezés során a lakosság érdeke a fő szempont és nem az, hogy hogyan tudunk minél több közpénzt betonra költeni – fejtette ki Kiss.

A munkálatok nagyjából 5 hónapot fognak igénybe venni, év végéig terveznek végezni azokkal – árult el részleteket a kivitelezésről Bíró Borbála, a Főkert zöldfelület-fejlesztési osztályvezetője. A területet több részletben fogják lezárni – ahol épp a munka zajlik – az utak viszont végig használhatók lesznek. A munkálatok első felében főleg bontani fognak, sík felületet alakítanak ki, a másodikban építeni és először jövő tavasszal, a vegetációs időszak kezdetével nyeri el a park új arculatát, hogy harminc év múlva a szomszédos Római-partról ismerős fás, árnyékos, Duna-parti zöldterület alakulhasson ki Pünkösdfürdőn.

Forrás: Pesti Hírlap, Bardóczi Sándor Facebook
'21. 07. 23.

Feliratkozom hírlevélre