Közösen gyűjti a szemetet a főváros és McDonald’s – ObudaMost

Budapest Önkormányzata és a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. széleskörű összefogást kezdeményezett, melynek célja a tiszta, rendezett, zöld Budapest megteremtése.

A járványhelyzet a főváros köztisztaságáért dolgozó szakembereket is komoly kihívások elé állította. A jelentősen megnövekedett elviteles vásárlás következtében a fogyasztás során keletkező csomagolási hulladék egy része a közterületi hulladékgyűjtőkben, vagy rosszabb esetben a közterületen jelent meg.

Ahhoz, hogy a lakosság számára a kedvezőtlen körülmények között is biztosítsák a köztisztaságot és a rendezett városképet, Budapest Önkormányzata és a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. széleskörű összefogást kezdeményezett, amelyben a fővárosban működő felelős vállalkozások részvételére és közös fellépésére számítanak.

Az összefogáshoz elsőként az egyik legjelentősebb hazai gyorsétteremlánc, a McDonald’s csatlakozott. Az éttermek munkatársai az üzemeltetési folyamat részeként naponta több alkalommal egy háztömbnyi körzetben összegyűjtik az eldobált szemetet. Ezt a gyakorlatot terjeszti ki az a vállalás, amelyben az FKF munkatársainak bevonásával, a forgalmasabb nyári időszakban, az éttermek vonzáskörzetében lévő, de azoktól távolabb eső területek hulladékmentesítését is elvégzik.

A FKF kézi köztisztasági takarítója a hét minden napján, egy erre kialakított speciális kézikocsiba, szelektíven gyűjti a közterületen megjelenő hulladékot. Az FKF ellátja a feladathoz kapcsolódó logisztikai, munkavédelmi, irányítói tevékenységeket is, a tevékenység költségeit pedig a McDonald’s állja.

A környezettudatos és felelősen gondolkodó vállalatok példája a lakosság és más vállalkozások felé önmagában is – de egy összefogás részeként különösen – követendő. A jó gyakorlatok megosztása, és közös alkalmazása a vállalatok, a lakosság és a főváros célja is.

A közös hulladékmentesítési program a Margitsziget, a pesti alsórakpart és a Dunakorzó közterületeit, a Jászai Mari tér parkját, valamint a Széll Kálmán teret tartja tisztán. Az együttműködés 2021. június 15-én kezdődött, és a koraőszi időszak végéig tart.

A Városháza az összefogáshoz keresi azokat a felelősen gondolkodó vállalkozásokat, amelyek további forgalmas, illetve kiemelt területeken segítenének a hulladékmentes, tiszta Budapest megteremtésében.

Forrás: FPH Sajtó


'21. 07. 15.

Feliratkozom hírlevélre