Müller Cecília: Adattorlódás miatt dőlt meg a halálozási rekord – ObudaMost

Az ünnepek alatt nem csak a halálozási adatok voltak alacsonyabbak, hanem az új fertőzötteké is, ezért a járványmutatók romlásával kell számolni – indokolta az országos tisztifőorvos a szomorú rekordot.

„Az elhunytak száma sokak számára a mai napon bizonyára megdöbbenést keltett”, de „egyfajta adattorlódás következtében” alakult ki ez a magas szám

– mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Ahogy magyarázta, az történt, hogy a húsvéti ünnepek alatt nem mindig tudtak pontos adatokat jelenteni az egészségügyből, tehát a mai szám még az ünnepekről feltorlódott adatokat is tartalmazza. A tisztifőorvos hozzátette: természetesen nem puszta adatról van szó, hanem elhunyt emberekről, és részvétet nyilvánított.

Mint arról mi is beszámoltunk szerdán 311 ember haláláról számolt be a kormányzati koronavírus-információs portál, ami az eddigi legmagasabb napi adat. A szomorú rekord egybeesett az Orbán Viktor által bejelentett újranyitással. Igaz, a miniszterelnök azt nem a csökkenő számokkal indokolta – amelyek a tisztifőorvos által elmondottak szerint alacsonyabb volt a valós adatoknál – az újranyitást, hanem azzal, hogy elértük a 2 és fél millió beadott vakcinát, amelyhez már korábban kötötte a korlátozások enyhítését.

Az országos tisztifőorvos egyben a fertőzési adatok pontatlanságáról is szólt. Mint fogalmazott, az 1890 új fertőzöttről szóló adatokat “kellő óvatossággal kell kezelni” hiszen az ünnepek elmúltával valószínűleg a következő napok adatai nem lesznek ennyire kedvezőek.

Hozzátette: országos átlagban változatlanul stagnál a koronavírus szennyvízben mért örökítőanyagának mennyisége, de – mint mondta – “magas szinten stagnál”. Két városban – Szegeden és Szolnokon – mértek emelkedést.

Forrás: Telex, MTI


'21. 04. 07.

Feliratkozom hírlevélre