Tényleg megmentik a Mocsárosdűlőt – ObudaMost

“Alaptalan vádak – a főváros épp tényleg megmenti a Mocsárosdűlőt” címmel jelent meg hosszú összeállítás a Válasz Online-on. A lap először közli a terület fejlesztési koncepcióját.

Attól függően, hogy ki honnan tájékozódik, két homlokegyenest eltérő narratívával találkozhatott a Mocsárosdűlő jövőjével kapcsolatban. Bardóczi Sándor fővárosi főtájépítész február végén jelentette be, hogy egy átsorolásnak köszönhetően megmenekül a terület a régóta tervezett beépítéstől – írja a lap, amely össze is veti a főváros jelenlegi, illetve a kerület előző vezetésének kommunikációját:

„Az valahol példa nélküli, ilyen léptékben mindenképpen, hogy egy város Magyarországon, sőt maga az állandóan építkező főváros a saját tulajdonán kivételesen nagyfokú önmérsékletet gyakorol, és leveszi az építési lehetőséget a természet, a zöld javára egy olyan területről, amin évtizedek óta ott a jel. 650 ezer négyzetméter. Ekkora terület lesz most beépítésre szánt területből beépítésre nem szánt. Ez annyira példátlanul paradigmaváltó tett, hogy sokan talán őrültségnek is tarthatják. Ám ha a szavakban azt mondjuk, hogy klímavészhelyzet, akkor íme: ezek a tettek.”

Ha viszont Bús Balázst, Óbuda előző polgármesterét és fideszes választókerületi elnökét olvassuk, arról értesülhettünk, hogy a baloldal zöld kampányígéreteit megszegve óriási beépítést készít elő a Mocsároson: „A III. kerületi önkormányzat a fővárossal együtt készíti a területre a rendezési tervet. Ebben a Mocsárosdűlő egy részét brutálisan beépítenék. Pontosan a Pusztakúti út és az Esztergomi vasút mellett lakópark és iroda építést terveznek. Meg akarják szüntetni a változtatási tilalmat. Erről nem beszél, hallgat Szabó Tímea, Karácsony Gergely. Azaz most zöld védelemnek álcázva szeretné a dk-s lobbi a Mocsáros-dűlőt beépíteni. Ha hagyjuk” – állította. Ugyanezt az értelmezést közvetítette a Magyar Nemzet kormánylap is, amely „Gigaépítkezést tervez a baloldal” Mocsárosdűlőn címmel jelentetett meg cikket.

Jelentősen csökken a beépítésre szánt terület nagysága

Az összeállítás emlékeztet rá, hogy évtizedek óta be akarják építeni a terület mintegy felét, hogy ez nem történt meg, az inkább az anyagiak, mint a szándék hiányának köszönhető.

Ezzel szemben a fővárosi közgyűlés most február 24-én módosította a településszerkezeti tervet, és egy tekintélyes darabot átsorolt az Lk-2 övezetből beépítésre nem szánt övezetbe. Az új szabályozás ezen a linken tanulmányozható (a 65-231 és a 65-213 számú szelvényeket érdemes összehasonlítani az előzővel). Lényeges az is, hogy a zöld terület nagy része természetközeli besorolást kapott – írja a Válasz Online.

(A Mocsárosdűlő fejlesztési koncepcióját a Fővárosi Önkormányzat bocsátotta a Válasz Online rendelkezésére.)

A Mocsáros beépíthetőségét tehát az új szabályozás jelentősen csökkenti, és kizárólag a terület nyugati sávjára, az Aranyhegyi út és a felszínen futó távhővezeték közötti zónára korlátozza – összegzi a fejlesztési koncepciót az összeállítás.

Miért beszél akkor Bús Balázs “óriási beépítésről”?

Mint a cikkből kiderül a III. kerület Bús Balázs polgármestersége alatt valóban változtatási tilalmat tartott fenn a Mocsárosdűlőn, ennek oka azonban az volt, hogy 2017. február 23-án döntöttek arról: külön kerületi építési szabályzatot alkotnak rá, azaz technikai jellegű volt. Az építési szabályzat kidolgozásának első lépése a változtatási tilalom elrendelése. Ez valójában ideiglenes intézkedés, nincs hatással az új szabályzat tartalmára, abban akár az is szerepelhet, hogy teljesen beépítik a területet.

A kormánypárti kritika másik eleme, hogy egyáltalán marad beépíthető része a területnek. Mint a Válasz Online írja ez valójában a Mocsárosdülő legkevsébé értékes, a felszíni távhővezeték és a vasútállomás közötti területe, miközben a beépíthetőség nem csak jelentősen csökkent, de a fennmaradó részen fák telepítésével, a vízes élőhelyek helyreállításval természetközelibb és egyben gondozottabb zöldterületek jönnek létre.

Forrás: Óbudai Anziksz

“Ha sikerül természeti értékei megőrzésével használhatóbbá tenni, a Városligetnél jóval nagyobb, parknak is tekinthető zöldterülettel gyarapodik a város” – írja a Válasz Online, amely szerint “javarészt alaptalanul” vádolja a kormányoldal gigaépítkezéssel a városvezetést.

A teljes cikk, a fejlesztési terv nagy felbontásban, valamint a gazdag képanyag elérhető a lap oldalán.

Forrás: Válasz Online


'21. 03. 10.

Feliratkozom hírlevélre