Kiderült, hány cég igényelte Budapesten az iparűzési adó megfelezését – ObudaMost

Eddig 55 172 fővárosi vállalkozás nyújtott be kérelmet a NAV-hoz, hogy mentesüljön a helyi iparűzési adó felének megfizetése alól – tudta meg a 168.hu Kiss Ambrus főpolgármester-helyettestől.

A kormány tavaly decemberben jelentette be, hogy a települések a kis- és közepes vállalkozások esetében legfeljebb 1 százalékot szedhetnek be helyi iparűzési adóból (hipa) a korábbi 2 százalék helyett. Az adókedvezményt a cégeknek február 25-ig kellett igényelnük, amennyiben élni akartak a lehetőséggel. 

Budapest esetében eddig 55 172 fővárosi vállalkozás nyújtott be kérelmet a NAV-hoz, hogy mentesüljön a helyi iparűzési adó (hipa) felének megfizetése alól – tudta meg a 168.hu Kiss Ambrus főpolgármester-helyettestől. A fővárosban ezen felül nagyságrendileg 70 ezer olyan katás vállalkozó van, akinek nem kellett kérvényt benyújtania, ők automatikusan megkapták a hipa-kedvezményt. A katások évente ötvenezer forintnyi iparűzési adót fizetnek, esetükben tehát vállalkozásonként 25 ezer forintnyi (összesítve 1,75 milliárd forintnyi) kieséssel számolhat a főváros.

Kiss Ambrus elmondta: előzetes számításaik szerint összesen 23,3 milliárd forinttal kevesebb folyik be az iparűzési adóból. Ez az adóbevétel kettéoszlik: 54 százaléka marad a fővárosnál, 46 százaléka pedig a kerületekhez kerül.

„Ebben a pillanatban tehát 12,6 milliárd forint a kiesés, de ez az összeg még növekedni fog az elkövetkező órákban, mert még érkeznek az igénylések a NAV-tól hozzánk” 

– fogalmazott a főpolgármester-helyettes, aki végleges adatokat március 1-jére, hétfőre ígért.

Kiss Ambrus lapunknak azt mondta, hogy a fővárosi önkormányzat nem számolt, mert nem is számolhatott ezzel a bevételkieséssel, amikor tavaly decemberben elfogadták a budapesti költségvetést, az adókedvezményről szóló kormányzati bejelentés ezután történt. Megismételte korábbi kijelentését, miszerint ha a kiesést nem kompenzálják, akkor november végére fizetésképtelen helyzetbe kerülhet Budapest.

A koronavírus-járvány kitörését megelőző évben a fővárosnak 266 milliárd forintnyi költségvetési bevétele volt, amelyből 155,5 milliárd forintot tett ki az iparűzési adó.

Karácsony Gergely főpolgármester február közepén jelentette be a Facebookon, hogy a városháza az ügyfélkapun keresztül levelet küld minden budapesti – nem a kata szerint adózó – vállalkozásnak, arra kérve őket, ne éljenek a kormányzati döntés kínálta lehetőséggel, és fizessék be a hipa teljes összegét. „Azt kérjük most a budapesti vállalkozásoktól, hogy aki teheti, akit nem terhel komolyabban ez az adónem, akit nem sodort nagy bajba a gazdasági válság, akinek a vállalkozását nem veszélyezteti az iparűzési adó befizetése, az továbbra is támogassa ezzel a befizetéssel az önkormányzatokat” – fogalmazott akkor Karácsony. 

Kiss Ambrus elmondása szerint 188 ezer olyan vállalkozásnak küldték meg a levelet, amelyek 4 milliárd forint alatti árbevétellel rendelkeznek.

Forrás: 168.hu


'21. 02. 26.

Feliratkozom hírlevélre