Karácsony: A kormány nem veheti el az önkormányzatok forrásait – ObudaMost

Karácsony Gergely Facebook-oldalán osztotta meg a hírt, amely szerint alkotmánysértő a városok kifosztása– írja a 24.hu.

A főpolgármester azt írta, az Alkotmánybíróság szerint ugyan nem alkotmányellenes a gödi különleges gazdasági övezet kijelölése, de a kormányzat még a veszélyhelyzetre hivatkozva sem vonhatja el kompenzáció nélkül a helyi adóbevételeket úgy, hogy azzal az önkormányzati feladatok ellátását, a közszolgáltatásokat veszélyeztesse.

Karácsony Gergely szerint döntésével az Alkotmánybíróság is egyértelművé tette, amit hónapok óta mondogatnak: a kormánynak a saját Alaptörvénye miatt

is kutya kötelessége kompenzálni az önkormányzatok felé az iparűzési adó csökkentését.

Emlékeztetett rá, a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége sürgette a tárgyalások megkezdéséterről, de még csak választ sem kapott.

Karácsony Gergely szerint az alkotmánybírósági döntés alapján minden önkormányzatot átláthatóan, teljeskörűen kell kártalanítania a kormánynak, politikai megkülönböztetés nélkül. A városok kifosztása nem kormányzás, ráadásul még alkotmánysértő is – írta a főpolgármester. Az Alkotmánybíróság elutasította a gödi önkormányzat alkotmányjogi panaszát, de valóban alkotmányos követelményként írta elő, hogy a helyi önkormányzatoknak biztosítani kell kötelező feladataikhoz a költségvetési, illetve más vagyoni támogatást.

Ezeket a támogatásokat az Országgyűlés, veszélyhelyzet idején a Kormány, közérdekből csökkentheti, de nem lehetetlenítheti el a helyi önkormányzatok működését, nem üresítheti ki az alkotmányosan védett feladatköröket.

Az Alkotmánybíróság mai döntése: a kormány nem veheti el az önkormányzatok forrásait! A testület szerint ugyan nem…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2021. február 19., péntek

Forrás: 24.hu


'21. 02. 19.

Feliratkozom hírlevélre