A Lancet orosz orvosi szaklap szerint a Szputnyik V vakcina 90 százalékos hatékonyságú – ObudaMost

90 százalék feletti a Szputnyik V hatásossága a harmadik tesztfázis adatai szerint, ráadásul a 60 év felettieknél is ugyanilyen hatásos – szemlézte a HVG.hu.

91,6 százalékban hatásos az orosz Szputnyik V vakcina a koronavírus ellen – ismertette a Szputnyik V vakcina harmadik tesztelési fáziából származó, 20 ezer résztvevő eredményeinek értékelése alapján készült adatokat a világ egyik legismertebb orvosi lapja, a The Lancet.

A 60 évnél idősebbek körében szinte pontosan ugyanekkora, 91,8 százalékos a vakcina hatásossága. Ezt 2144 ember adataiból állapították meg.

Az orosz vakcinával kapcsolatban az egyik leggyakoribb kritika az volt, hogy a tesztelésről alig adtak ki értékelhető információt, ebből a szempontból is fontos változást jelent a The Lancet cikke.

A vizsgálatban részt vevőket két részre osztották. Azok között, akik megkapták az oltást, három héttel később 16 koronavírusos fertőzöttet találtak, míg azok között, akiknek placebót adtak be, 62 pozitív eset lett. Azok közül, akik a Szputnyik V vakcináját kapták meg, és mégis megfertőződtek, egyetlen közepesen súlyos vagy súlyos eset sem volt.

Forrás: hvg.hu


'21. 02. 02.

Feliratkozom hírlevélre