Müller Cecília – Kiugrónak tűnhetnek a mai adatok de ez az adatszolgáltatási torlódás miatt van – ObudaMost

A kormányzati tájékoztatási oldalon frissítették a mintavételek számát, eszerint nem 18 301 új tesztet végeztek, hanem 31 879-et.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára volt az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatójának első fellépője.

Elmondta, folyamatban van a pedagógiai intézményekben dolgozók tesztelése, amely holnapra véget ér. Több mint ezer csapat van a terepen, a tesztelés pedig “példátlanul bonyolult logisztikai feladat”, ahogy az adatok feldolgozása is. Hangsúlyozta, mindenkit, aki jelen van és vállalja, azt tesztelik az intézményekben, tehát a technikai személyzetet is. Korábban több intézményből érkeztek olyan hírek, hogy a portásokat, gondnokokat nem tesztelik.

György kifejezte haragját, amiért bizonyos pártok “politikai haszonszerzési céllal akadályozzák a tesztelést” azzal, hogy álhíreket terjesztenek. Nem igaz, hogy nincs védőfelszerelés és étkeztetés – mondta az államtitkár, majd felsorolta, mi mindent kapnak a tesztelésben részt vevő egyetemisták.

Adatszolgáltatási torlódás okozta a mai csúcsot

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a koronavirus.gov.hu-n reggel közzétett napi számokat. Felhívta a figyelmet, hogy tegnap senki sem halt meg magától a koronavírustól, ezért az a fontos, hogy a meglévő “egy vagy két alapbetegségünket karbantartsuk”. (A hivatalos tájékoztató oldalon ugyanakkor szerepel 42 éves elhunyt, akinek magas vérnyomás volt az egyetlen feltüntetett alapbetegsége – a szerk.)

Müller kitért arra, hogy kiugrónak tűnik ugyan a mai, 6360-as fertőzöttszám, de ennek az az oka, hogy az adatok nem egyenletesen futnak be hozzájuk. Ezenkívül az antigén-tesztekkel növekedett a napi tesztek száma is. Müller azt mondta, a központjukhoz sok adatszolgáltató küld számokat, és előfordul, hogy egy csomagban érkeznek be korábban elvégzett tesztek eredményei. Ennek köszönhető a mai csúcs.

Azóta a koronavírus tájékoztató honlapon is frissültek a tesztszámok, eszerint

nem 18 301 új tesztet végeztek, hanem 31 879-et.

Egy hónap bezárást ért az állra húzott maszk

A tisztifőorvos ismét – sokadszorra – figyelmeztetett a higiénés szabályok betartására. Mi hajlamosít a koronavírus-fertőzés elkapására? – tette fel a kérdést. Közölte, a dohányzás károsítja az immunrendszert és a tüdőszövetet, ami súlyosbítja a betegség kimenetelét; a súlyos szövődményeket elszenvedők körében magasabb a dohányzók aránya. A másik kockázati tényező a kóros elhízás.

Emellett a beltéri levegő minőségére is érdemes odafigyelni – jelezte Müller Cecília, mert szellőztetés nélkül feldúsul a vírus a szobákban. Hozzátette: fontos ám, hogy ne hűtsük ki a lakást, hanem egy gyors kereszthuzattal oldjuk meg a légcserét, mégpedig napjában többször.

Kiss Róbert rendőr alezeredes elmondta, 664 esetben intézkedtek “maszkviselési anomáliák” miatt az elmúlt 24 órában. Az esetek többségében helyszíni bírságot szabtak ki. Történtek szabálysértések üzletek részéről is: egy VIII. kerületi fodrászatban nem jól, iletve nem viselték a maszkot, ezt az üzletet 7 napra bezárták. Egy V. kerükleti bisztróban a maszkot állára húzva viselte a pultos, a bisztrót 30 napra záratta be a rendőrség.

Egy nap alatt 245-en szegték meg a kijárási tilalmat, legalábbis ennyit füleltek le a rendőrök tiltott kijárás vagy úgynevezett túlsétáltatás elkövetése miatt.

Forrás: hvg.hu

Gulyás: Egyelőre maradnak a járványügyi intézkedések

Jövő héten felülvizsgálja az intézkedéseket a kormány. Az eddigi intézkedéseket tartja fenn a kormány a járványügyi adatok alapján – jelentette be csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Ennek estleges megávltoztatásáról a jövő héten döntenek. Az új fertőzések száma nagyjából konstans, de mivel megkezdődtek a tömeges tesztelések, és több antiégtesztet is használnak., ezért ezért…


'20. 11. 26.

Feliratkozom hírlevélre