Szabó Tímea: A rendőrségi nyomozás nem tiltja az áldozatok segítését – ObudaMost

Óbudai pedofilbotrány, Hajógyári-sziget, alapjövedelem, járvány elleni védekezés – Szabó Tímeát, Óbuda-Békásmegyer országgyűlési képviselőjét kérdeztük az általa felvállalt ügyekről.


Óbuda Most: Az óbudai pedofilbotránnyal kapcsolatos felháborodásának egy hosszú posztban adott hangot. A politikus vagy a családanya szólt önből az írásban?

Szabó Tímea: Elsősorban anyaként háborított fel a történet, mert akár az én gyerekemmel is megeshetett volna ilyen borzalmas dolog. Ha anyaként megtudom azt, hogy a gyerekem óvodájában szexuális bűncselekményt követ el valaki, és az egészet annyival letudja a fenntartó önkormányzat és a polgármester, hogy kirúgja az óvónőt, az rendkívüli módon megviselt volna. Úgy érzem, szülőként mindenkinek joga van tudnia, ha abban az intézményben, ahol ő biztonságban hiszi a gyerekét, ilyen megtörténik. Nem lehet ilyen félvállról venni gyerekek testi és lelki épségét. Rendkívül cinikus dolognak tartom, hogy fideszes Bús Balázs utólag azt állítja, hogy a rendőrségi nyomozás miatt hallgatott.
A Bús Balázs vezette akkori önkormányzat a hallgatásával a gyerekektől vette el az azonnali testi-lelki gyógyulás esélyét, szülőktől az érdemi segítséget, az óvoda dolgozóitól pedig az esélyt, hogy rendszerszintű megelőző lépéseket alkalmazzanak. Egy vezetőnek, egy önkormányzatnak nem ez a dolga. Köszönet illeti a kerület mostani vezetését, dr. Kiss Lászlót és a testületet, hogy bevont civil szervezeteket, egyeztetett a kerület összes óvodavezetőjével, és érdemi gyermekvédelmi rendszert dolgozott ki.

A rendőrségi nyomozás nem tiltja meg az áldozatok értesítését és aktív segítését.

Politikusként pedig pontosan azért visel meg az ügy, mert tudom, hogy mennyivel többet lehetett volna tenni abban a pozícióban, amelyikben az önkormányzat volt.

OM: A Hajógyári-sziget kapcsán kialakult helyzetet sikerként könyveli el? Igaz, hogy Bús Balázzsal is egyeztettek telefonon a sziget ügyében?

SzT: Az, hogy meg tudtuk menteni a Hajógyárit Orbán Viktor ingatlanpanamájától, óriási siker. Ebből is látszik, hogy ha van valódi összefogás, akkor nincs az a hatalmi buldózer, amelyet ne lehetne megállítani.
Személyesen 2019 nyarán kezdtem el foglalkozni a Hajógyári-sziget ügyével, amikor Orbán Viktor kormánya hirtelen kivette a Hadrianus-palotát az UNESCO világörökségi pályázatából. Már akkor tudtam, hogy itt valami csúnya ingatlanmutyi van készülőben, és sajnos igazam lett. Az első kiállásom után felhívott Bús Balázs, és megkérdezte, hogy miért támadom a kerületet, a kerület nem is érintett ebben. Bús Balázs sajnos nem tudta a kormánnyal szembeni fellépést megkülönböztetni a kerületet érintő vélt támadástól, ezért közölte, hogy ha támadom, akkor nem fog elhajolni, visszatámad. Ennyiben maradtunk. Egyeztetésnek nem nevezném ezt.

Elmondtam, hogy a kormányt kritizálom, a kerületet meg sem említettem, és nem fogom hagyni, hogy fákat vágjanak ki a Hajógyárin valamelyik haver lakóparkja miatt.

OM: Rendszeresen foglalkozik az Alapjövedelem kérdésével. Ön szerint van reális esélye annak, hogy belátható időn belül bevezessék Magyarországon?

SzT: Az Alapjövedelem az egyetlen kiút a válságból. A koronavírus megmutatta, hogy bármikor előállhat olyan helyzet, amelyben egy teljes társadalom lába alól kicsúszik a talaj. Addig biztosnak hitt munkahelyek szűnhetnek meg, szülők kényszerülnek otthonmaradásra, százezreknek csökken a munkaideje és ezzel a jövedelme. Azoknak a millióknak, akiket ez érint – elsősorban a dolgozó embereket – azonnali segítségre van szükségük, amit csak az Alapjövedelem hozhat el. Az Alapjövedelem segít újra lábra állni, segít abban, hogy a hónap végén is legyen mit adni a gyerekeknek vacsorára. A Párbeszéddel fillérre pontosan kidolgoztunk erre egy javaslatot, amely költségvetési szempontból maradéktalanul fenntartható. A közvéleménykutatások azt mutatják, hogy az emberek kétharmada is támogatja az Alapjövedelmet, beleértve a kormánypárti szavazók többségét is. Sajnos a Fidesz és Orbán Viktor még mindig abban a hazugságban él, hogy a „munkalapú társadalom” mindent megold. Rendben; de ha nincs munka? Vagy ha a munkaadó folyamatosan kizsigereli a munkavállalót? Erre egyetlen megoldás az Alapjövedelem. Ezt előbb-utóbb Orbánnak is be kell látnia, ha már Ferenc pápa és Mark Zuckerberg is az Alapjövedelmet támogatja.

OM: Úgy láttuk, sokat foglalkozik a koronavírussal: ön szerint kellenek-e szigorítások?

SzT: A kormány nem vette komolyan a második hullámot, és ez járult hozzá ahhoz, hogy kontrollálhatatlanul elszabadult a vírus hazánkban. A nyugat-európai országokhoz képest borzasztóan keveset tesztel az állam, és a közelmúltig nem volt megelőzéssel kapcsolatos semmilyen kampány a maszk-viselésről vagy távolságtartásról. Ráadásul elvárják mindenkitől, hogy saját költségen teszteljen, ami még a hatósági ár mellett is egy családnak 80 ezer forintot jelent. Hát ki tudja ezt kifizetni?

Tudjuk pontosan: a tömeges tesztelésre azért van szükség, hogy a tünetmentes betegeket ki lehessen emelni a közösségből, hogy ne fertőzzenek tovább.

A kormány ehhez képest annyit tett, hogy fújta a „behurcolásról” szóló hazugságot, miközben már régóta itthon terjedt a vírus. Kevés az orvos és az ápoló, ami a biztonságos betegellátást is veszélyezteti. Többször elmondtam a kormány képviselőinek, hogy több tesztelés kell, nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre és az állampolgárok tájékoztatására, valamint azonnal meg kell emelni az egészségügyi szakdolgozók bérét is. És ami ugyanennyire fontos: a bérüktől elesett dolgozókat azonnal kárpótolni kell. Nem Mészáros Lőrincnek és Tiborcznak kell szórni a mi pénzünket, hanem azoknak, akik valóban megdolgoztak érte. Sajnos cudar időknek nézünk elébe.

Az őszi parlamenti ciklusban milyen ügyekkel foglalkozik majd? Van olyan, amely a kerületben élőket is érinti majd?

Folytatjuk a küzdelmet az egészségügyi és szociális szakdolgozók bérének megemeléséért, munkanélkülivé vált emberek megsegítéséért, a pedagógusok megbecsüléséért és természetesen az Alapjövedelem bevezetéséért.
A kerületben élők érdekeit természetesen továbbra is képviselem a parlamentben. Bizakodásra ad okot a közelmúltban a Hajógyári-sziget ügye, de ott is résen kell lenni. Továbbra is segítem a Római-part közösségi tervezését és a fővárossal közösen az árvízvédelem kialakítását. De van még teendő: a biztonságosabb helyi közlekedés, a HÉV-átkelő vagy a gázgyár szennyezésének megszüntetése. De van úgy, hogy egy zebra felfestése a legfontosabb feladat. Ha Óbuda lakosai van szó, minden feladat fontos.

OM


'20. 10. 13.

Feliratkozom hírlevélre