Felkészületlenül ért minket a második hullám az akadémikus szerint – ObudaMost

Falus András immunológussal, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjával készített interjút a Pesti Hírlap hétvégi, ingyenes kiadása. Az immunológus szerint nagy biztonsággal kijelenthető, hogy ez már a második hullám és az is, hogy Magyarország nem készült fel rá.

“A mostani kiugró számokra nem tudunk mást mondani, mint azt, hogy ez bizony már a második hullám” – nyilatkozta Falus a lapnak. Az immunológus szerint “Nincs igazán olyan adat, amely alapján azt remélhetnénk, hogy egy enyhébb verzió jön majd létre.” Hozzátette, hogy nem igazán ismerjük még a vírust, például az a feltételezés sem igazolódott be, hogy meleg idő esetén lassabban fog terjedni. Az akadémikus szerint éppen ezért jobban oda kéne figyelni az óvintézkedésekre, ugyanakkor e téren szerinte nem teljesített jó Magyarország: “Az iskolák nem kaptak elegendő fertőtlenítőszert és maszkot, nem szervezték meg a pedagógusok szűrését, amit komoly problémának tartok. Minden iskolában szükség lenne elegendő mennyiségű maszkot biztosítani” – nyilatkozta.

Az akadémikusnak az interjúban kifejtette azt a meggyőződését, hogy ingyen kellene végezni a teszteket: “Főleg és legalább bizonyos kiemelt csoportok esetében, így a pedagógusoknál, az egészségügyben és a kereskedelemben dolgozóknál, akik sok emberrel kerülnek naponta kapcsolatba. Rendszeresen – mondjuk havonta – kellene ezeket a szűréseket célzottan és ingyenesen végezni. Regionálisan, a gócokra koncentrálva is szükséges lenne az ingyenes szűrés. Ez néhány milliárd forintot jelentene, ami számolva az Európai Unió hozzájárulásával is nem egy komoly összeg a költségvetésben. Ezt már rég meg kellett volna tenni, de nyilván sosem késő. A maszkokat is ingyen kellene adni. Egy csomó kézenfekvő megoldás létezik, amelyeket használnunk kéne, mert – és elnézést, hogy pesszimista vagyok, de – a második után jön majd egy harmadik hullám is, vélhetően novembertől februárig. Ha azt nézem, hogy más országokban – Csehországban, Lengyelországban, Ausztriában – hogyan áll a felkészültség, akkor az az érzésem, hogy mi ezzel szemben elteltünk azzal a hamis megnyugvással, hogy megnyertük a vírus elleni csatát.”

A teljes interjú elolvasható a Pesti Hírlap online felületén.


'20. 09. 06.

Feliratkozom hírlevélre