Ezek a válságálló szakmák – ObudaMost

Vannak olyan hiányszakmák, ahol gazdasági válság ide, magas infláció oda, most is nőnek a fizetések – erről írt a Pénzcentrum.

A koronavírus-járvány két éve általánosságban nagy mozgást indított el a munkaerőpiacon, sokan kényszerültek pályaváltásra. Ennek a hatása viszont most jelentkezik igazán: ugyan újra fellendülne a turizmus, de egyszerűen nincs elég ember a szállodákban, az éttermekben, vagy éppen a repülőterekben, hogy biztosítani tudják az utazásokat. Ezen kívül általánosságban véve beszélhetünk  munkaerőhiányról például az IT-terülteten, de ugyanígy sok helyen toboroznak sofőröket és szakmunkásokat is. 

Szellemi területen kifejezetten „válságállónak” számítanak az informatikai és mérnöki területek, itt a bérek is igen magasak és könnyebben érvényesítik a bérigényüket a munkavállalók, mert nagyon nagy a kereslet ezen szakmákban. Azt is látjuk, hogy a szakképzettséget igénylő fizikai-, szakmunkás pozíciókban, például technikus, gépész, karbantartó, villanyszerelő, targoncás is kedvező ajánlatokkal lehet találkozni”

– válaszolta a Pénzcentrumnak Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezető igazgatója. 

Emelkedés látható az előző évhez képest a béremelések mértékében: míg 2021-ben átlagosan 9,2 százalékkal nőttek a fizetések, addig az idei évre 9,7 százalék van kilátásban. A felmérés eredménye azt mutatja, hogy a bérfejlesztés mértéke nem a cég méretétől és nem is az árbevételétől függ”

– nyilatkozta Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója azzal kapcsolatban, eddig átlagosan mekkora volt idén itthon a béremelés.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: pixabay.com


'22. 07. 14.

Feliratkozom hírlevélre