Egy új kutatás szerint Pfizer és a Moderna vakcinája évekig tartó védelmet is nyújthat – ObudaMost
Hétfőn ismertetett kutatási eredmények szerint a Pfizer–BioNTech és a Moderna által gyártott koronavírus elleni vakcinák tartós immunreakciókat váltanak ki, így nem kizárt, hogy az ezeket kapó páciensek akár évekig védettek a kórokozó ellen. A Nature tudományos lapban megjelent eredményeket a The New York Times összegezte hazánkban pedig a hvg.hu számolt be róla.

A kutatók szerint a vizsgálat azt jelzi, hogy a Pfizer, illetve a Moderna termékével oltottaknak nagy valószínűséggel nincs szükségük egy harmadik oltásra, és évente sem biztos, hogy újra kell magukat oltassák, mert a kettő önmagában is több mint elégséges védelmet adhat. A szakértők ugyanakkor felhívták rá a figyelmet, hogy vizsgálat

az mRNS-alapú oltóanyagokat vizsgálta, így a megállapítások csakis ezekre a vakcinákra vonatkoznak.

Korábban több szakértő, illetve a Pfizer első embere is arról beszélt, hogy az mRNS-alapú vakcinákból idővel valószínűleg szükség lesz egy harmadik adagra is. A mostani eredmények azonban ellentmondanak ennek. A különféle mutációk ugyanakkor átírhatják a feltételezéseket, de erről egyelőre nincs szó. (Az mRNS-vakcinákat ráadásul pár hétbe telik módosítani, ha valóban szükség van rá.)

A kutatók úgy végezték a vizsgálatot, hogy a Pfizerrel oltott személyek hónalji nyirokcsomóit vizsgálták. (A felmérésben néhány tucatnyi önkéntes vett részt.) Azt találták, hogy a csomók központjában még több hónappal az első oltás után is termelődtek azok a sejtek, amik a koronavírus elleni védelemért felelősek.

A szakértők ugyanakkor hangsúlyozták: ez a jelenség nem mindenkinél egyformán van jelen, és például az időseknek, gyenge immunrendszerűeknek szükségük lehet majd egy harmadik vakcinára, ami felerősíti az immunitást. Azok viszont, akik átestek a betegségen, és később oltást is kaptak rá, még az is lehetséges, hogy egy életen át tartó védettséghez jutottak.

Forrás: hvg.hu


'21. 06. 29.

Feliratkozom hírlevélre