Átadták a Fuchs Jenőről elnevezett vívótermet a kerületben – ObudaMost

Óbuda-Békásmegyeren ünnepélyesen átadták, egyben az első olimpiai bajnok magyar kardvívóról, Fuchs Jenőről nevezték el a Metropolis Vívó Club Egyesület új vívótermét.

A csütörtöki eseményen Fodor Kende világbajnoki ezüstérmes kardvívó, az öt éve alapított egyesület elnöke köszöntötte a négyszeres olimpiai bajnok, 1908-ban és 1912-ben egyéniben és a csapattal is első Fuchs Jenő örököseit. Megköszönte, hogy hozzájárultak ahhoz, annak a vívónak a nevét viselhesse a termük, aki letette a magyar kardozás alapjait.

A kard szakággal foglalkozó egyesület profilja nem az élsport, hanem a szabadidősport, be akarják bizonyítani, hogy a vívás is lehet tömegsport, ennek ellenére újonc kardcsapatuk már megszerezte első bajnoki pontjait. Kezdő, haladó, és amatőr-hobbi vívásra, valamint versenyzésre is lehetőséget biztosítanak minden korosztály számára. Az új teremben szeretnék családias környezetben megismertetni azt a mozgásformát, amely segít az egészség megőrzésében, a koncentráció javításában és a koordinált mozgás fejlesztésében is.

Az unokák közül egyedüliként Magyarországon élő Fráter György elmondta, hogy kevés gyerekkori emléket őriz Fuchs Jenőről, mivel még kisgyerek volt, amikor a legendás sportember meghalt. Viszont a nagymama belőle is kardozót akart nevelni, és amikor hétévesen elvitte a terembe, mindenkinek hirdette, hogy biztos tehetséges, hiszen egy nagy bajnok unokája.

“Bemutattam néhány fogást, amit otthon gyakoroltam különböző eszközökkel, ám amikor megtudtam, hogy edzésen csak egy év múlva kaphatok kardot a kezembe, véget is ért a pályafutásom. Arra nagyon büszke vagyok, hogy kezemben foghattam a nagyapa olimpiai kardját” – mondta Fráter György.

A Metropolis a BHSE partnereként, annak utánpótláspótlás-bázisaként is működik.

Forrás: obuda.hu


'21. 06. 11.

Feliratkozom hírlevélre