Április 30-án megszűnik a távirat – ObudaMost

Április végétől megszűnik a Magyar Posta belföldi távirat és a Posta-Világfax szolgáltatása. Az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a távirat iránti igény és számos európai ország amúgyis megszüntette már et a szolgáltatást – áll a vállalat indoklásában. 

Magyarországon az első táviratot 174 éve, azaz 1847-ben Bécs és Pozsony között továbbították. Eleinte csak hivatalos táviratokat adtak fel, majd hamarosan megnyitották a lehetőséget a magánforgalom előtt is. A távirat a maga korában óriási jelentőségű információtovábbító médium volt, de jelentősége előbb a telefon széleskörű elterjedésével fokozatosan, majd az internet fejlődésével párhuzamosan drasztikusan lecsökkent.

Míg 30 évvel ezelőtt évente mintegy 8 millió táviratot küldtek egymásnak üzleti ügyfelek és magánszemélyek, az utóbbi években már csak az évi tízezres nagyságrend volt jellemző. 2020-ban összesen 23 ezer volt a feladott táviratok száma. A Magyar Posta a táviratot, mint egyetemes szolgáltatást 2600 postán kínálta.

“A szolgáltatás kivezetése a társaság modernizálási programjához illeszkedő változás, a vállalat vezetésének célja az ügyféligényeket lefedő termék- és szolgáltatáskínálat kialakítása, figyelembe véve a gazdaságossági szempontokat.”

A távirat magyarországi kivezetése nem példa nélküli, számos európai országban, köztük Ausztriában, Csehországban, Németországban, Hollandiában, Franciaországban és Szlovéniában is megszűnt – írta közleményében a Magyar Posta.

Forrás: MTI/magyarnarancs.hu


'21. 04. 06.

Feliratkozom hírlevélre