Szijjártó: 40 ezer vakcinát küldünk Csehországnak – ObudaMost

Magyarország – Ausztriához és Szlovéniához hasonlóan – segít Csehországnak és 40 ezer vakcinát ad május első felében, addigra ugyanis Magyarországnak lesz annyi oltóanyaga, hogy mindenkit be tud oltani – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebookon.

Szijjártó szerint Csehország az Európai Bizottság “elhibázott vakcinabeszerzése miatt” került nehéz helyzetbe.

Az európai uniós tagországok zöme csütörtökön abban egyezett meg, hogy a lélekszámarányosan járó Pfizer/BioNTech-vakcinákból 2,85 millió adagot szolidaritásból szétoszt a koronavírus-járvány miatt leginkább rászoruló országok között.

Az Európai Unió által lekötött vakcinákat máskor lélekszámarányosan osztják szét a 27 tagország között. Az unió 19 tagállamának nagykövetei azonban megállapodtak abban, hogy módosítják a kvótarendszert az év második negyedévében érkező, 10 millió adag Pfizer/BioNTech-vakcina esetében, amelyet a harmadik negyedévre lekötött százmilliós szállítmányból előre kap meg az Európai Unió.

A 2,85 millió úgynevezett “szolidaritási vakcinát” öt ország kapja: Bulgária; Horvátország; Észtország; Lettország és Szlovákia. Emellett ezek az országok megkapják a lélekszámarányosan is járó részt.

Három uniós ország – Ausztria, Csehország és Szlovénia – elutasította a megállapodást, ezért számukra a lélekszámarányosan járó mennyiség nem változik. Ausztria Csehország iránti szolidaritásból utasította el az egyezséget, mondván, északi szomszédjának is több oltóanyagra van szüksége.

Forrás: MTI


'21. 04. 03.

Feliratkozom hírlevélre