Ingyenes képzés indul a kutyatartóknak – ObudaMost

Gazdijogsi néven indít programot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az ősszel induló online oktatás célja, hogy gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással ruházza fel a kutyás gazdikat.

Az ingyenes, online képzés várhatóan szeptembertől, e-learning képzéssel indul majd. A tananyag többek között sorra veszi a kutyaválasztás szempontjait, anatómiai és élettani alapismereteket nyújt, de bemutatja a kutya alapvető szükségleteit, viselkedési formáit és viselkedési problémáit, valamint a kutyatartás jogi szabályozását is.

A kezdeti elméleti anyag később gazda-kutya gyakorlati képzéssel bővülne majd, távlati cél pedig, hogy teljesítése kötelező előfeltétele legyen a kutyavásárlásnak, illetve az örökbefogadásnak – írta közleményében a Nébih. Egyelőre a képzés önkéntes.

„Magyarországon körülbelül másfél millió kutyát tartanak, amely a lakosságszámra vetítve nemzetközi viszonylatban is soknak számít. A velük való együttélés folyamatos törődést és felelős gondolkodást követel. A Nébih szakembereivel jelenleg azon dolgozunk, hogy mindenki által érthető formában, gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással ruházzuk fel azokat a jelenlegi és leendő állattartókat, akik a jó gazda gondosságával szeretnének kutyáikról gondoskodni. A Gazdijogsi program ezt a célt szolgálja majd”

– ismertette a kezdeményezés lényegét dr. Bognár Lajos országos főállatorvos.

Gazdijogsi program létrehozásában többek közt az Agrárminisztérium, az Állatorvostudományi Egyetem, a Magyar Rendőrség, kutyakiképzők, önkormányzatok és civil szervezetek is közreműködnek.

Forrás: 3.kerulet.ittlakunk.hu


'21. 04. 01.

Feliratkozom hírlevélre