Kurtág György 95. születésnapján koncerttel tiszteleg az Óbudai Danubia Zenekar a zeneszerző előtt – ObudaMost

A Budapest Music Center, az Óbudai Danubia Zenekar és a Zeneakadémia közösen tiszteleg Kurtág György előtt a zeneszerző 95. születésnapján. Az ingyenes online hangversenyre mindenkit szeretettel várnak.

Az egyik legjelentősebb kortárs zeneszerző, Kurtág György születésnapját köszöntő hangverseny középpontjában két, egymás közelségében született, versenymű jellegű kompozíció áll. A …quasi una fantasia… című alkotást Kocsis Zoltán, a Kettősversenyt pedig Kocsis és Perényi Miklós előadóművészi adottságaira gondolva alkotta meg a zeneszerző.

A Kettősverseny a 16–17. századi velencei stílus mestereit is megidézi, s még a kurtági életműben is kivételesnek tekinthető. A két darab harmadik címzettje, a művek ősbemutatóit karmesterként irányító Eötvös Péter.

Eötvös Péter, a nemzetközileg is elismert karmester így mutatott rá e két kompozíció közös sajátosságára: „Kurtág a hihetetlen egyszerű és a nagyon komplex dolgokat mindig vegyíti, azaz ezek mindig egymást váltják; az ember megdöbben a dolgok egyszerűségén, és hirtelen jönnek olyan komplex struktúrák, amelyeket én magam, aki gyakran vezényeltem és próbáltam ezeket a darabokat, a mai napig nem tudok áthallani”.

Kurtág György művei mellett a hangversenyen az ünnepelt két kortársa, Szőllősy András és Ligeti György egy-egy kompozíciója szintén elhangzik.

A koncert teljes programja:

Kurtág György: Petite musique solennelle

Kurtág György: …quasi una fantasia…, op. 27/

Kurtág György: Kettősverseny, op. 27/2

Szőllősy András: Addio per violino principale e 9 archi

Ligeti György: Csellóverseny

Előadják: Keller András (hegedű), Fenyő László, Perényi Miklós (cselló), Csalog Gábor, Várjon Dénes (zongora), Óbudai Danubia Zenekar

Vezényel: Keller András

A Budapest Music Center, az Óbudai Danubia Zenekar és a Zeneakadémia Koncertközpont közös rendezésében születő hangversenyt a zeneakademia.hu oldalon február 19-én, pénteken 19 óra 30 perctől hallgathatjuk meg.


'21. 01. 21.

Feliratkozom hírlevélre