Lebonthatják Buda legendás éttermét – ObudaMost

Az I. kerületi önkormányzat hivatalos lapjában, a Várnegyed december 17-i számában jelent meg, egy hír arról, hogy a közel 200 éve működő budai étterem örökre bezárhatja ajtóit, hiszen épületére lebontást rendeltek el – látta meg a 24.hu.

A lap felkereste az I. kerület főépítészét, Csány Évát, akinek elmondásai alapján az derült ki, hogy az új tulajok 2020 végén keresték fel őt egyeztetés gyanánt, ami után a kerület benyújtotta az engedélykérelmüket az épület bontására. Az új tulajoknak erre miden joguk megvolt, hiszen a Márvány utca 6. szám alatt található épület, nem felel meg formailag a műemléké avatás feltételeinek, ezért bontási tilalommal sem ellátható – tudta meg a Várnegyed lapja.

Az étterem a rendszerváltás után több tulajdonosváltáson is átesett, amikor 2020 őszén eljutott a Recontra Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Szolgáltató Kft-hez, amely november 16-án be adta a tulajdonjog bejegyzés iránti kérelmét a földhivatalnak – tudta meg a lap.

A lap tudomásai szerint ezt a hivatalos iratot, még nem jegyezték be. Az új tulajt viszont ez sem hátráltatta abban, hogy az udvarban lévő fák életveszélységére hivatkozva bezárassa az éttermet.

Csány Éva azt is elmondta a kerületi lapnak, hogy próbálják meggyőzni a tulajt arról, hogy az utcai részt tartsák meg jelen formájában és a felette lévő területre húzzanak fel újabb emeleteket. Egyelőre úgy tűnik, hogy a tulaj hajlik a megegyezésre, ugyanis a fővárosi kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályához eljuttatott bontási engedélykérés csak részleges bontásról szólt – írta meg a Várnegyed lapja.

Az étterem az 1836-ban debütált Zampa, vagy aMárványmenyasszony című operáról kapta a nevét és olyan emberek fordultak meg benne, mint gróf Széchenyi István vagy az árvízi hajósként is emlegetett báró Wesselényi Miklós. A XIX. Század és a XX. Század között, közkedvelt hely volt színészek, festők és politikusok körében is. “Asztala mellett írta Szigligeti Ede a Liliomfit, ide járt Ady Endre cigányzenét hallgatni, gyakran megfordult itt Móricz Zsigmond, Kaffka Margit, Heltai Jenő. Érthetetlen okból nem műemlék, így legújabb tulajdonosa azt csinál vele, amit akar. Most lebontja, minden hagyománytisztelet, jóérzés, tisztesség nélkül” – hívta fel a figyelmet Nyáry Krisztián irodalomtörténész, megemlékezve arról is, hogy Pesten eközben bontási engedélyt kért az ifjú Krúdy Gyula és Ady Endre, valamint az agg Jókai Mór által is látogatott Wichmann kocsma épületére annak új tulajdonosa.

A Márványmenyasszony sorsa megpecsételődni látszik, hiszen az építésügyi jogkörök 2020 márciusától a kerületi önkormányzatok, illetve a városvezetés kezéből a kormányhivatalokhoz vándoroltak, ami annyit jelent, hogy sem a főpolgármester, sem a kerületi polgármesterek nem tudnak helyi védelmet nyújtani az épületnek.

Részben megmaradhat

“…a tulajdonossal november óta folynak az egyeztetések és a kormányhivatalnak írt levél részleges eredményeket hoztak. Az önkormányzat követelésére a kormányhivatal ugyanis feltételként szabta, hogy az utcafronti épületszárnyat meg kell tartani és vendéglőként kell üzemeltetni” – tette közzé az I. kerületi önkormányzat hivatalos Facebook-oldala. Mint bejegyzésükből kiderül, a pinceszakasz sorsa továbbra is kérdéses, a kert hangulatát fáké azonban már eldőlt. Amint a 24.hu megírta, az udvarban lévő idős fákat egy igazságügyi szakértővel alátámasztott vélemény szerint életveszélyesnek nyilvánították, így ki kell őket vágni.

OM


'21. 01. 13.

Feliratkozom hírlevélre