Szenteste nem lesz kijárási tilalom – ObudaMost

Utazási szigorításról és a karácsonyi szabályok lazításáról döntött a kormány – jelentették be az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján.

December 24-én estétől 25-én reggelig felfüggesztik a kijárási tilalmat – jelentette be Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs sajtójátékoztatóján. Azt is elmondta: a kormány friss döntése szerint Magyarországra sem engednek be repülőket az Egyesült Királyságból. Az onnan érkező gépek fogadását egyre több ország kormánya tiltja meg, miután a koronavírus új, az eddig ismertnél 70 százalékkal fertőzőbb változata jelent meg Délkelet-Angliában.

Szentestére felfüggesztjük a kijárási tilalmat. A családi összejövetelek tíz fős korlátjába nem számítanak bele a gyermekek.

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2020. december 21., hétfő

Karácsonykor is megmarad az a szabály, hogy 10 főnél többen nem lehetnek egy helyen. A 14 éven alatti gyerekek nem számítanak be a 10 főbe

– mondta el Kiss Róbert.

Idén kis karácsony lesz

– ezzel vezette fel Orbán Viktor a múlt pénteki rádióinterjújában azt, hogy nagy karácsonyi lazításra nem érdemes számítani. A miniszterelnök akkor arról beszélt, „örülne, ha ez az egy este beleférne”, legalább 24-én legyenek lazább szabályok. Így lesz: sok ember nem találkozhat szentestén, de éjféli misére el lehet menni a kijárási tilalom megszegése nélkül, és arra sem lesz muszáj figyelni, hogy este 8 óráig hazaérjen mindenki.

Müller Cecília országos tiszti főorvos azt tette mindehhez hozzá: egy nap ne tegyen minket szabadossá, vigyázzunk továbbra is egymásra. Ez nem jelent lazítást, ez egy lehetőség, amivel éljenek, ha tudnak, de gondolják át alaposan, mielőtt döntenek – kérte. A családon belül átgondoltságot, mértékletességet kért mindenkitől. Azt is elmondta, hogy december 25-étől visszatérnek a szenteste előtti szabályok.

Ami a repülést illeti: az Egyesült Királyságból történő beutazás tilalma az üzleti utakra is érvényes lesz. Arról egyelőre nem volt szó, hogy mennyi időn át tart a tilalom.

Vasárnap Franciaország, Belgium, Hollandia, Németország, Ausztria, Írország, Olaszország, Horvátország, Bulgária, Románia, a balti országok, valamint Törökország, Izrael, Kuvait, Kanada és Salvador jelentette be, hogy nem enged be repülőket az Egyesült Királyságból, ma pedig a magyarokat megelőzve Lengyelország csatlakozott hozzájuk. Hollandia nem fogad be onnan érkező kompokat sem, a franciák pedig leállították a teherforgalom fogadását is.

A Eurotunnel, a La Manche csatorna alatt húzódó vasúti alagút üzemeltetője vasárnap éjjeltől lezárta a délkelet-angliai Folkestone-ban működő terminálját a Calais-ba tartó forgalom elől, jóllehet a francia oldalról továbbra is át lehet kelni vasúton Nagy-Britanniába.

Maria Van Kerkhove, a WHO Covid–19-cel foglalkozó technikai csoportjának vezetője a BBC-nek azt mondta: már vizsgálják az új vírustörzset. Először szeptemberben azonosították Anglia délkeleti részén, azóta 9 esetet találtak Dániában, 1-1-et Hollandiában, Olaszországban és Ausztriában.

Forrás: hvg.hu


'20. 12. 21.

Feliratkozom hírlevélre