Koronavírus: Ingyenes lesz az oltóanyag – ObudaMost

Gulyás Gergely szerint ahhoz, hogy a szabályokon lazítani lehessen, nagy járványügyi javulás szükséges, a koronavírus-oltóanyagról pedig megtudtuk, hogy több vakcina is már a harmadik tesztelési fázisban van.

A kormány jövő szerdán értékeli az eddig meghozott intézkedéseket, így a múlt szerda óta hatályos kijárási korlátozások hatásait – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón, hozzátéve: az új intézkedések hatásait általában kéthetente tudják mérlegelni. Ezért nem tudott semmit mondani arról, hogy karácsonykor milyen feltételek lesznek érvényben. De meglebegtette, hogy

radikálisan javuló számok kellenek ahhoz, hogy karácsony előtt lazítani lehessen a szabályokon.

A koronavírus-oltóanyagról annyit mondott, hogy 7 vagy 8 vakcina van a harmadik tesztelési fázisban. Minden gyártóval tárgyal a kormány, azért, hogy ha lesz biztonságos és hatékony oltóanyag, akkor abból jusson elegendő Magyarország számára. Az orosz, kínai, izraeli fejlesztéseken kívül vannak uniós vagy részben európai fejlesztések, ezek közül:

  • az Astra Zeneca vakcinájából 6,5 millió darabot kötött le Magyarország (ebből 2 adag kell fejenként),
  • a Janssen Pharmaceutica vakcinája is harmadik fázisban van, ebből bő 4 millió darabot kötött le a kormány,
  • Pfizer oltóanyagából pedig 4,4 milliót kötött le.

Vagyis összesen csak ennél a három gyártónál 12 millió adag oltóanyagra adta be igényét a kormány. Ezek összesen 36 milliárd forintba kerülnek.

A majdani vakcina önkéntes és ingyenes lesz

– erősítette meg Gulyás.

Azt nem tudta megmondani, hogy mikor kezdődhet az oltás, de szerinte időben nem lesz nagy eltérés abban, hogy az egyes vakcinákat mikor lehet oltásra felhasználni, forgalomba hozni.

A megfeszített munka eredménye, hogy bár rohamosan nő a fertőzöttek száma és az elhunytak száma is száz körül alakul, de az elhunytak aránya a fertőzöttekhez képest kedvezőbb, mint tavasszal – jelezte. Bár minden nagyobb településen ott van a koronavírus, de az osztrák határ mentén fokozott óvatosság indokolt a miniszter szerint, mert ott rosszabbak a számok.

Pénteken indul az országos és önkéntes koronavírus-tesztelés a szociális intézmények, óvodák, iskolák, kórházak dolgozóinál, 190 ezer ember bevonásával. Először a szociális intézmények dolgozóit tesztelik.

A kormányinfón szóba került az a téma is, hogy miért vétózta meg a magyar kormány a lengyel kabinettel egyetemben az EU hétéves költségvetését és a 750 milliárd eurós mentőcsomagot.

Forrás: 24.hu

Hét és félezren vannak kórházban, 580-an lélegeztetőgépen

4512 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést , ezzel 161 461 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 92 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3472 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 121 644 fő. 7 532 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 580-an vannak lélegeztetőgépen.


'20. 11. 19.

Feliratkozom hírlevélre