Jövő nyárra szabadstrand lehet a Rómain – ObudaMost

47 éve nem lehet fürdeni a Dunában Budapesten, de a tilalom megszűnhet: a III. kerületi önkormányzat szabadstrandot létesít a Rómain, amely reményeik szerint jövőre készül el. A strand lehetséges jövőjéről a Pesti Hírlap hétvégi, nyomtatott kiadása írt.

Noha a városban több terület is alkalmas lehetne szabadstrand kialakítására, mégis a Római tűnik erre a legjobb helyszínnek. Ennek több oka is van: itt található a leghosszabb egybefüggő kavicsos föveny, ráadásul ez a partszakasz már most igen népszerű kikapcsolódási helyszín a városlakók körében. A 20. század szinte egészét végigkísérte itt a virágzó evezős kultúra, és a nyár folyamán fürdőzők tömegei árasztották el a területet, rengeteg embernek van tehát emléke a Dunában fürdésről a helyszínen – írja a lap.

„Idén négyszer vizsgálták meg a Duna vízminőségét a Rómainál, és mind a négy alkalommal kitűnő minősítést kapott” – idézi a lap Béres Andrást, a Párbeszéd III. kerületi alpolgármesterét. Már az előző, fideszes óbudai önkormányzat is, és az ősszel megválasztott ellenzéki városvezetés is megígérte, hogy hivatalos szabadstrandot fog létesíteni a területen. Béres András szerint még idén kiírják a pályázatot, a civilekkel egyeztetve, és optimális esetben jövőre nyithat ki a szabadstrand.

Azonban hiába a sok kiváló mérési eredmény, a vízminőség mégis könnyen és váratlanul el tud romlani: korábban több fotót lehetett látni arról, hogy nagy mennyiségű, hirtelen lezúduló esőzések hatására megnő a Dunába jutó szennyezés. Ilyenkor a csatornákba ömlő esővíz is a szennyvíztárolóba folyik, és a többletet a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) tisztítás nélkül kénytelen beleengedni a folyóba – figyelmeztet a Pesti Hírlap. Igaz, több nyugati országban bevett gyakorlat, hogy időszakos strandokat alakítanak ki, ahol az aktuális vízminőségtől teszik függővé, éppen lehet-e fürdeni, ezt pedig zászlókkal jelzik.

Több helyszín is szóba jöhet a szabadstrand számára írja a Pesti Hírlap Tóth-Kalló Évára, a Fák a Rómain civil csoport aktivistájára hivatkozva. Az egyik a Nap bácsi nevű szórakozóhelytől közvetlenül északra, a Külker evezősklub közelében, ahol a tesztfürdőzést is tartották, a másik még ettől is északabbra, a Sajtháznak nevezett, elhagyott épülettől északra.

A fürdőhely kialakítását kérelmezni kell a területileg illetékes kormányhivatalnál, majd a vízhasználati eljárás végeztével a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) határoz a kötelező vízminőségi vizsgálatok időpontjáról. Az NNK kérdésünkre azonban azt mondta: „A Római-part térségére az NNK eddig nem kapott ilyen határozatot a hatóságtól.”

Forrás: Pesti Hírlap'20. 08. 11.

Feliratkozom hírlevélre