A kultúra olyan, mint a levegő – Obuda Most

Az óbudai KOBUCI is hangot adott aggodalmainak a tömegrendezvényekre vonatkozó tiltások fenntartásával kapcsolatban.

A LEVEGŐT! – A kultúra társadalmi hasznáról című posztot – amelyet alább egy az egyben idézünk – közösségi oldalukon tették közzé.

LEVEGŐT! – A kultúra társadalmi hasznáról

A kultúráról ma úgy szokás beszélni mintha az nem tartozna az ember legalapvetőbb szükségletei közé.

A gazdasághoz, a munka világához, a hétköznapok komolyságához képest a kultúra működése mintha csak a fényűzés egyik formája volna. Vészhelyzet idején legfeljebb néhány szakma sajnálatos bel- és magánügye.
Ez az értelmezés szerintünk téves.

A kultúra szerepe nem másodlagos, nem nélkülözhető és nem magánügy.

A kultúra szerintünk munka, ami nap mint nap a közjót: az egyén és a közösség viszonyát, boldogságát és boldogulását, a közös állapotát és a társadalom mentális egészségét termeli, szolgálja.

Kultúra mindaz, ami az életed részévé válik. Nem ér véget a koncert utolsó akkordjával, a függönnyel a színházban, a záróképpel vagy a könyv utolsó oldalán. Akkor is használod, folytatod, merítesz belőle, magaddal viszed, ha észre sem veszed. Segít kifejezni az örömeidet, csillapítani a feszültséget, könnyebbé tenni a mindennapokat vagy éppen megváltoztatni az életed. Nem csak szórakozás, bár olykor nagyon is az.

Kultúra az, ahonnan mindannyian mintákat kölcsönzünk. A hagyomány elevensége és a még sosemvolt új teremtése. Szavak, érzések, érintések a popszámoktól a költészetig, amik elmondják, kik vagyunk, kik lehetnénk, és hogyan bánunk egymással.

Mindez azon múlik, hogy van-e, működik-e, áramlik-e a kultúra közvetítő közege.

Könnyen kiszámítható, hogy arányait tekintve a legkisebb ráfordítással a kultúra a nemzetgazdaság leghatékonyabb hozzáadott értéket hozza létre folyamatosan. A zene, a művészetek, a szórakoztatóipar csillapító, megtartó, identitásteremtő és felszabadító ereje nemcsak direkt módon növeli a GDP-t, hanem indirekt módon a gazdaság működésének egyik alapvető feltétele is.

Vagyis a kultúra szerintünk olyan, mint a levegő: nem csak mi nem tudunk meglenni nélküle, de erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni – amíg van levegő.

Sokan azok között, akik az életüket tették fel arra, hogy ezt az erőt, a kultúra erejét hivatásukként műveljék, ma a válsághelyzet miatt nem dolgozhatnak. Úgy tűnik, augusztus 15 után sem. Művészek, zenészek és a körülöttük, értük, velük lélegző több tízezer háttérember.

A kultúra folytonosságát megszakítani könnyű, de újraindítani nehéz. Minél tovább tart ez az időszak, annál több szereplő lehetetlenül el.

Azt akarjuk elmondani, hogy mindez Téged is érint.

A kultúra alapelve szerint mindenkié és bárkié.

Vegyünk mély levegőt!

Az eredeti poszt itt olvasható:

LEVEGŐT! – A kultúra társadalmi hasznárólA kultúráról ma úgy szokás beszélni mintha az nem tartozna az ember…

Közzétette: KOBUCI – 2020. július 17., péntek

'20. 07. 22.