A zártkapus mérkőzéseken többé nem előny a hazai pálya – Obuda Most

Az NB I.-et leszámítva az összes újrainduló európai bajnokságban nézők nélkül rendeznek egyelőre focimeccseket.

Egy most megjelent elemzés szerint a szurkolók hiánya nemcsak a meccsek hangulatára van befolyással, hanem a hazai pályán játszó csapat teljesítményére is, írja az MTI. A Gracenote nevű adatszolgáltató a német és az osztrák első osztályú bajnokság meccseit elemezte.

Arra jutottak, hogy a zárt kapus lebonyolítás a vendég csapatoknak kedvez.

Ausztriában az újraindulás óta megrendezett 24 zárt kapus bajnokin mindössze hatszor született hazai győzelem, 13-szor a vendég csapat nyert. Tavaly ez az arány  – beleértve az európai kupaszereplésért rendezett rájátszást is – 79-70 volt a hazai pályán játszó csapatok javára. A járvány kitörése előtt is az idegenben játszó csapatok álltak jobban, viszont kisebb volt a különbség: 52 vendég győzelemre 47 hazai siker jutott. 

A német Bundesligában még inkább szembetűnő a különbség. A márciusi leállás előtt lejátszott 223 meccs 43 százalékában a hazaiak nyertek, az újraindulás után ez az arány lecsökkent 21 százalékra: 12 hazai győzelem, 28 döntetlen, 16 vendég győzelem. Az elemzés szerint a Bundesliga 57 éves történetében csupán egyszer fordult elő hasonló, még 2009 decemberében. 

A szurkolók hiánya a gólszerzésre is kihat: Az otthon játszó csapatok átlagban kevesebb gólt rúgnak, meccsenként 1,23-at míg a vendégek 1,74-et.

Forrás: https://index.hu/


'20. 06. 16.