Tiltott fürdőzés az Óbudai-szigetnél – ObudaMost

Az Óbudai-sziget északi homokos-kavicsos partjánál sétált be a Dunába két gyerek. A közterület-felügyelet járőrei figyelmeztetésben részesítették őket – írja közösségi oldalán az óudai közterület-felügyelet.

Június 23-án két fiatalkorú sétált be a Dunába, hogy az Óbudai-sziget északi csücskénél megmártózzanak. Ezen a partszakaszon nyaranta gyakran találkoznak a közterület-felügyelet járőrei tiltott fürdőzőkkel. Pedig a Duna teljes budapesti szakaszán tilos fürödni, kivéve az arra kijelölt helyeken, mert veszélyes (lásd a tiltott fürdéshez tartozó jogszabály a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól szóló 46/2001 (XII.27.) BM rendelet).

Ezért tilos a fürdés a kijelölt fürdőhelyek kivételével a Duna fővárosi szakaszán:

Az intézkedő járőrök felszólításának a szabály szegő gyermekek eleget tettek és kijöttek a Dunából. A Dunában való fürdőzés komoly veszélyekkel járhat. Az Óbudai-sziget északi csücskén sokáig be lehet menni a Dunába anélkül, hogy teljesen ellepne bennünket a víz. Ám kb. 15-20 méter után hirtelen mélyül a Duna, ami nagyon veszélyes lehet, mivel kiszámíthatatlan mederviszonyok miatt a fürdőző egyik pillanatról a másikra egy függőlegesen mélyülő szakasznál találhatja magát, és ha erre nincs felkészülve, pillanatok alatt elmerülhet. Továbbá Budapesten igen erős a Duna sodrása, emiatt nagyon nehezen lehet belőle kiúszni.

Írtunk arról, hogy július 15-től augusztus 20-ig lesz nyitva a Római-parti szabadstrand.

Fotó: Óbudai Közterület-felügyelet


'22. 06. 27.

Feliratkozom hírlevélre