Négy budapesti temetőnél helyeztek el okos parcellakövet – ObudaMost

Négy budapesti temető bejáratában helyezett el QR-kóddal ellátott okos parcellakövet, köztük az óbudaiban.

Az okos parcellakövek az Új köztemető, a Farkasréti temető, a Megyeri úti temető és az Óbudai temető bejáratánál állnak. Mellettük információs térképeken megismerhető a védett sírok temetőn belüli pontos elhelyezkedése – közölte a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri).


Az okos parcellaköveken található QR-kódok az intézet honlapján a Nemzeti Sírkert azon védett sírjaira mutatnak, amelyek az adott temetkezési helyen találhatók. Ezen keresztül a látogatók megismerhetik a temető védett sírjait és a benne nyugvó emberek életrajzát is.

A Nemzeti Sírkert egy védettségi kategória, amelyet Magyarország kormánya hozott létre 1999-ben azon, országhatáron belül található sírhelyek számára, amelyekben a nemzet leginkább megbecsült személyei nyugszanak.

Az országosan mintegy hatezer sírt magába foglaló Nemzeti Sírkert a fizikai valóságban csaknem 700 temetkezési helyet érint. A Nöri célja, hogy néhány éven belül az összes érintett temető, park, altemplom, önálló kripta és mauzóleum, valamint gyásztér bejáratánál megtalálható legyen okos parcellakő és egy egységes jelölésrendszerrel elhelyezett temetőtérkép. Ezek azt jelzik majd minden látogatónak: egy vagy több, a magyar nemzet számára fontos személy nyughelye közelében járnak.

MTI

Fotónk illusztráció: pexels.com


'22. 05. 12.

Feliratkozom hírlevélre