Letakarták a buszvezetők szemét – ObudaMost

Letakart szemmel vakvezető kutyával közlekedni nem is olyan könnyű, mint azt elsőre gondolhatnánk – tanúsítják ezt a buszvezetők is, akiknek érzékenyítő foglalkozást tartottak az óbudai buszgarázsban.

A félelem, a bizonytalanság és a védtelenség érzése teljesen természetes, amikor látóként először próbálunk ahhoz hasonlóan közlekedni, ahogy egy látásérült ember a vakvezető kutyájával szokott. Az érzékenyítés lényege a belehelyezkedés, hogy a buszvezetők jobban megértsék, átérezzék azoknak a helyzetét, akikkel naponta találkoznak munka közben. Ebben volt a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola partnere a Budapesti Közlekedési Vállalat mintegy harminc buszvezetője.

A több órás foglalkozás végén így értékeltek a buszvezetők:

„Hatalmas munka lehet lelkileg meg fizikailag, hogy eljussanak odáig, hogy ilyen magabiztosan tudjanak közlekedni” – mondta Galicza Ferenc Jánosné.

„Le a kalappal a kutyák és a látássérült emberek előtt, hogy ilyen szépen megtanultak közlekedni. Nagyon tanulságos volt a vakvezető kutyás program, sokkal jobban oda fogok figyelni az ilyen emberekre. Kinyitotta a szememet” – mondta Török Attila.

Az érzékenyítésről részletek itt olvashatók.

Fotó: Baráthegyi


'22. 05. 09.

Feliratkozom hírlevélre