A Danubia Zenekar két társadalmi missziója – ObudaMost

Az Óbudai Danubia Zenekar két társadalmi missziója, a Közös hang és a Beethoven-projekt ér össze szombaton a budapesti Zeneakadémián.

A harmadik éve futó Beethoven-projektben hallássérülteknek muzsikál a zenekar, a Közös hang részeként pedig a Máltai Szimfónia programban hangszeren tanuló gyerekekkel muzsikálnak együtt.     

A két programot élőben is megtapasztalhatja a közönség a Danubia szombati bérletzáró hangversenyén, amikor a Tarnabodról, Tarnazsadányból, Erkről, Tiszaburáról, Nyírségből és Monorról érkező gyerekekkel közös előadást a Beethoven-projekt meghívott hallássérült vendégei is hallgatják a zenekar tagjai közé ülve.

A koncert előtt, 17.45-kor  Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus tart beavató előadást. A Beethoven-projekt Hámori Máté karmester ötlete alapján valósult meg. Az ingyenes koncerteken a siket és hallássérült emberek különböző rezgéstovábbító eszközök segítségével, a zenekar tagjai mellé ülve, a nagyobb hangszereket megérintve érzékelhetik a hangzást és a dinamikát. A koncerten ép hallásúak is részt vesznek, hiszen ezeken az eseményeken a megszokottól eltérő aspektusból is megtapasztalhatják a zenét.     

A Danubia Zenekar és Hámori Máté Közös Hang projektje 2021 szeptemberében debütált. A program célja az ország legelmaradottabb régióiban élő zenét tanuló gyerekek integrációjának elősegítése. A Máltai Szimfóniával közös programban a zenekar tagjai immár másfél éve rendszeresen látogatják Tarnazsadányban és Tarnabodon a hangszeren tanuló gyerekeket. Együtt zenélnek a felzárkózó településeken élő ifjú zenészekkel, előkészítve a fellépéseket, ahol a gyerekek és a zenekar tagjai kimondottan ezekre az alkalmakra készült műveket mutatnak be.     

Az idei évadban három Közös hang-koncert valósult meg. A gyerekekkel közös munkáról, az utazásokról, a barátságok kialakulásáról dokumentumfilm készült Dicső Dániel rendezésében. A film 2021. januárja és szeptembere között készült felvételek segítségével mutatja be a Danubia Zenekar Közös hang projektjét.


'22. 04. 28.

Feliratkozom hírlevélre