Ünnepélyesen megnyitották a Göncz Árpád Emlékhelyet – ObudaMost

100 éve született az egykori köztársasági elnök: a kerek évforduló alkalmából meghirdetett emlékév megnyitóját Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata rendezte meg.

A megemlékezés Göncz Árpád mellszobránál vette kezdetét, ahol a vendégek először Galkó Balázs színművész előadásában hallgathatták meg József Attila Thomas Mann üdvözlése című versét.

Dr. Kiss László polgármester ünnepi beszédben emlékezett meg Göncz
Árpádról, melynek teljes szövege itt elolvasható. A polgármester hangsúlyozta, hogy bár a megemlékezésnek az államférfi születési évfordulója az apropója, ám a rendszerváltás utáni első köztársasági elnökünkről, minden idők legnépszerűbb politikusáról nem csak ezért emlékezünk meg. Göncz Árpád esetében ennél sokkal többről van szó. Mint elmondta, a magyar köztársaságot évtizedekkel ezelőtt megegyezésekkel, paktumokkal hozták létre, de ennek tartalmát, a mindenki által vallott közös humánumon alapuló tartalmat Göncz Árpád adta hozzá.

E morális alapot már az első köztársasági elnökké választása alkalmából elmondott beszédében lefektette, híressé vált gondolatai azóta is kimagasló erkölcsi, emberi, államfői nagyságról tesznek tanúbizonyságot.

„Ha szolgálni kívánok valakit, azokat szolgálom, akiknek szolgálójuk nincsen: a védteleneket. Akiknek sem a darutollas úri világban, sem az egyenlők közt egyenlőbbek világában nem jutott jó szó, akik a versenytársadalom versenyképtelenjei. Akiknek nincs eszközük megvédeni önmagukat. S akik épp ezért leginkább szorulnak védelemre.”

A közös ünneplés dr. Gulyás Andrásnak, a Göncz Árpád Alapítvány elnökének megemlékezésével folytatódott. A köztársasági elnök egykori lakóhelyén, ugyanabban a Bécsi úti házban megnyitották a róla elnevezett emlékhelyet, melyet a házaspár személyes tárgyaival, bútoraival rendeztek be, és ahol a könyvtára is helyet kapott.

Az obuda.hu tudósítása szerint a megemlékezések után a jelenlévők elhelyezték a tisztelet virágait Göncz Árpád mellszobránál, majd lehetőségük volt megtekinteni az emlékhelyet is. A Göncz Árpád lakóházánál elhelyezett emléktáblánál dr. Kiss László, Göncz Annamária és dr. Gulyás András helyezték el a tisztelet koszorúját.

Kép forrása: obuda.hu


'22. 02. 09.

Feliratkozom hírlevélre