Átlátszó.hu: Bús Balázs a törvény szerint nem lehetne az NKA alelnöke – ObudaMost

Egy éve szabálytalanul tölt be vezető tisztséget a kerület leváltott polgármestere a Nemzeti Kulturális Alapnál.

Az Átlátszó.hu oknyomozó portál derítette ki, hogy mivel jelenleg Bús Balázs önkormányzati képviselő Óbudán, az önkormányzati törvény szerint (36. § (1) bekezdés a) pont) nem tölthetne be kormánytag kinevezése során létrejött tisztséget. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöki pozíciója ilyen tisztség, amelyre vonatkozóan tehát összeférhetetlenség áll fent.

Az önkormányzati törvény néhány kivételt tartalmaz, de az Átlátszó elemzése szerint ezek egyike sem vonatkozik a fideszes politikusra. A törvény egyébként azt írja, hogy ilyen esetekben az érintettnek be kell jelentenie az összeférhetetlenségét, majd 30 napon belül meg kell szüntetnie ezt a helyzetet valamelyik tisztségről való lemondással. Bús Balázs ezt nem tette meg.

FRISSíTÉS:

Miután az Átlátszó nyilvánosságra hozta, hogy Bús Balázs NKA-nál betöltött tisztsége összeférhetetlen a III. kerületi önkormányzati képviselőséggel és a Fővárosi Önkormányzatbeli bizottsági tagsággal, a volt polgármester lemondott a kerületi megbizatásáról. Az összeférhetetlenséget egy év után oldotta fel, ebben az időszakban vagyonnyilatkozata szerint mindhárom helyről javadalmazásban részesült.

Kép forrása: Átlátszó.hu


'22. 01. 25.

Feliratkozom hírlevélre