A vízimadarakat tilos etetni! – ObudaMost

Sokan nem tudják, hogy számukra ez életveszélyt vagy a megnyomorodást jelentheti.

Szigorú, de nagyon fontos posztot tett közzé a Mályi Madármentő Állomástól Lehoczky Krisztián. Keményen fogalmazott, azt írta, nyomorékká teszi vagy megöli a vízimadarat, aki eteti. „A képen a kenyérrel etetett hattyú szárnya a nem megfelelő táplálék, a kalcium-, a foszforeltolódás és a fehérjedús táplálék bevitele és hirtelen izomtömeg-növekedés miatt eltorzult, és örök életére nyomorék marad” – magyarázza Lehoczky Krisztián a posztjában, leszögezve, hogy a vízi madarak nincsenek rászorulva emberi segítségre. Ha a madarakat „kényszeretetik”, ott maradnak a tavakon, ahol ilyenkor télen könnyen belefagyhatnak. Ráadásul, ha sok a madár egy helyen, akkor könnyebben terjed a madárinfluenza.

A kenyér, illetve a pékáru bélgyulladást vagy angyalszárny-betegséget is eredményezhet. A kalcium-foszfor eltolódástól röpképtelenné válik a madár, eltorzulnak a szárnyai, és fiókát nevelni sem tud. A kukorica és a búza a bélflóra felborulását eredményezi a madaraknál és hirtelen súlygyarapodás is bekövetkezhet, így az egyed nehezebben repül, vagy egyáltalán nem tud a levegőbe emelkedni.

További gond még az etetéssel, hogy kikapcsolhatja a téli túléléshez szükséges vonulási viselkedést, növeli a zsúfoltságot, így a madarak közötti agressziót, az önfenntartó életre nem alkalmas területekre is rengeteg vízimadarat vonz, szennyezi a környezetet, és növeli a fajok közötti hibridizációt.

Forrás: turistamagazin.hu, Lehocszky Krisztián FB


'22. 01. 20.

Feliratkozom hírlevélre