Kilométerenként 40 milliárdba is kerülhet az M0 északi folytatása – ObudaMost

A projekt jelenleg tervezési szakaszban van, legkorábban 2026-ra készülhet el.

Buda északi agglomerációjának közlekedése régóta problémás, az évről évre növekvő forgalom nagy terhet jelent a III. kerület számára is. Az M0-ás északi, a 11-es és a 10-es főút között épülő szakasza még csak a tervezési fázisban van, legkorábban pedig 2026-ra készülhet el. Az összesen 8 kilométeres nyomtávon épülő, 2×2 sávos (néhol 2×3 sávosra bővülő) autópálya több alagúton és hídon is áthaladna (egy 2 és egy 3,2 kilométeres szakaszon) Budakalász és Üröm érintésével – derül ki a portfolio.hu cikkéből.

A tervezési szakasz végén az M0 a távlati M10 Budapest-Kesztölc szakasz Üröm-Solymár között tervezett szakaszához csatlakozik külön szintben, mely körülbelül 4 km hosszú, 2×1 forgalmi sávos és jelen projekt részeként épülne ki. 

A kivitelező Dömper Kft. projektvezetője, Zsilák-Makra András a Magyar Építőknek nyilatkozva beszélt arról, hogy az útszakasz várhatóan 40 milliárd Ft-ba fog kerülni kilométerenként. A magas árat a domborzati viszonyokkal, a csomópontokkal, a sok műtárggyal, az épülő alagutakkal magyarázta. A szakember elmondása szerint ma Magyarországon egy átlagos műszaki tartalmú gyorsforgalmi út megépítésének költsége kilométerenként 4 milliárd forint körül van.

A kép illusztráció, forrása: Pexels.com


'22. 01. 19.

Feliratkozom hírlevélre