Az FKF elárulta, mi lesz a kidobott karácsonyfákkal – ObudaMost

Az ünnepek után is hasznosak a fák, távhőt és villamosenergiát állítanak elő belőlük.

Becslések szerint az ünnepek után, csak Budapesten mintegy 500-600 ezer fenyő kerül ki az utcára. Az ezután következő lépéseket az FKF Instagram-posztban mutatta be. A kiszolgált tűlevelűeket először felaprítják, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek, ahol nagynyomású gőzt fejlesztenek. Az így nyert hőenergiából – nagyhatékonyságú, úgynevezett kapcsolt energiatermeléssel – környezetbarát távhőt és villamos energiát állítanak elő.

A Fővárosban keletkező háztartási hulladék mintegy kétharmadát tüzelik el a Hulladékhasznosító Műben. Ez a hulladékhasznosítási technológia – amellett, hogy hozzájárul a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének mérsékléséhez – földgáztüzelést vált ki a budapesti távhő előállítása során, valamint környezetbarát villamos energiát táplál az országos hálózatba.

A létesítményben termelt hőenergia pedig a FŐTÁV hálózatán keresztül mintegy 76 ezer budapesti lakásba jut el távfűtés és használati melegvíz formájában. A BKM – Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Fővárosi Hulladékhasznosító Művében előállított villamos energia emellett mintegy 50 ezer átlagos budapesti háztartás éves áramigényét biztosítja.


'22. 01. 18.

Feliratkozom hírlevélre