Fővárosi helyi védelem alá kerülhet a kísérleti lakótelep – ObudaMost

Módosítani tervezi a településkép védelméről szóló rendeletét a Fővárosi Önkormányzat. A tervezett változtatásokról lakossági fórumot is tartanak.

A várban található Diplomata-ház, a Hilton Szálloda, a Déli pályaudvar főépületet, a Körszálló, az Úttörővasút állomásépületei mellett az óbudai kísérleti lakótelep is szerepel azon a listán, amely az újonnan fővárosi helyi védelem alá kerülő épületeket tartalmazza. A tervezet ezen a linken elérhető. ​

Az óbudai kísérleti lakótelep az 50-es években épült, amikor a lakáshiány enyhítésére gyorsan és gazdaságosan építhető épületfajtákat keresték. A Váradi utca, Bécsi út, Reménység utca és Zápor utca közötti területen ma 701 lakás van, a földszintes sorháztól kezdve a 3-4 emeletes épületeken át a 7-8 emeletes sávházig és pontházig mindenre látunk példát. A „kísérletet” nem követte tömeges lakásépítés, mert a paneles technológia végül olcsóbb és gyorsabb megoldásnak bizonyult.

A módosításhoz szükséges dokumentumok készítése társadalmi bevonással és a nyilvánosság biztosításával történik, így a munkaközi tájékoztató szakaszban lakossági fórumot tartanak 2022. január 20-án, csütörtökön 15:00 órai kezdettel a Főpolgármesteri Hivatal Dísztermében (1052 Budapest, Városház utca 9-11.). Ennek részleteiről az önkormányzat honlapján lehet többet megtudni. Írásbeli javaslattételre 2022. január 28-ig van lehetőség. 

Kép forrása: Fortepan / Bojár Sándor


'22. 01. 13.

Feliratkozom hírlevélre