Vége a halogatásnak: június 30-ig meg kell hosszabbítani az okmányokat – ObudaMost

Január 1-jén hatályát veszti az a kormányrendelet, ami a veszélyhelyzet megszűnte után még 60 napig érvényesnek nyilvánította a lejárt iratokat.

A Magyar Közlönyben jelent meg, hogy többek között érvényét veszti a az 500/2020. (XI. 13.) kormányrendelet is, amely a veszélyhelyzet idején az okmányokra, továbbá az ügyintézésre vonatkozó egyes szabályok megállapításáról szól. Ez alapján a veszélyhelyzet ideje alatt a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányok, a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki vizsga érvényessége és a diákigazolványok a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig lehettek érvényesek. 2022. január 1-jén viszont ez a kormányrendelet hatályát veszíti, de ez nem jelenti azt, hogy azok, akik nem hosszabbították meg eddig az okmányaikat, lejárt papírokkal járnak majd. 

A napi.hu arról tájékoztat, hogy a 2021. december 17-én megjelent Magyar Közlönyben lévő törvénymódosítás pontosan meghatározta, hogy a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, 2020. március 11. és 2020. július 3. között lejárt, vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró hivatalos okmány – ideértve a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi időt is – 2022. június 30-ig érvényes. Az új érvényességi időt a nyilvántartásba nem kell bejegyezni és az okmányon nem kell feltüntetni.

Kép forrása: Pexels


'21. 12. 30.

Feliratkozom hírlevélre