A kék kukába csak a tiszta papír mehet – ObudaMost

Változik a szelektív hulladékgyűjtés rendje Budapesten: január 1-től az italos kartondobozt a sárga fedelű gyűjtőbe kell dobni.

Az FKF-által ellátott területen 2022. január 1-től az italos kartondoboz (tetrapak) átkerül a kevert csomagolási hulladékok közé, a sárgafedelű tartályokba. A kékfedelű tartályokban ezen túl kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető. A jövő év elejétől tehát a szelektív gyűjtési rendszerben tisztán papír, illetve kevert csomagolási hulladékok elkülönített gyűjtésére lesz lehetőség. Minderről az FKF Facebook-posztban tájékoztatta a lakosságot.

A köztisztasági cég arra kér mindenkit, hogy elsejétől a kékfedelű tartályokba kizárólag tiszta papírhulladékot (pl. újság, hullámpapír, csomagolópapír, összelapított kartondoboz stb.) helyezzen, a sárgafedelű tartályokba pedig kevert csomagolási hulladékot (pl. műanyag és fém csomagolási hulladék, összelapított italos kartondoboz, PET-palack és fém italosdoboz, műanyagzacskó stb.) helyezzenek.

Fontos tudnivaló, hogy a sárgafedelű tartályban kizárólag csomagolási anyag gyűjthető, tehát nem szabad beletenni egyéb műanyagot (pl: kertiszék maradéka, háztartási berendezések alkatrészei stb.) és fém használati tárgyakat (pl: ruhafogas, bútormaradvány, berendezések alkatrészei stb.)

A kartondobozok, flakonok, italos kartondobozok, PET-palackok és fém italosdobozok esetében különösen fontos, hogy azokat összenyomva, lapítva helyezzék a gyűjtőtartályokba, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak.

Az FKF külön kéri a budapestieket, hogy a szelektív kukákba ne dobjanak élelmiszer-maradványokat. A háztartási használt sütőolaj szelektív leadására a III. kerületben a Cseppet sem program keretében már 22 helyen van lehetőség, erről itt írtunk részletesen.

Kép forrása: FKF Facebook-oldala


'21. 12. 28.

Feliratkozom hírlevélre