Még 10 ezer tisztességes ember kellene – ObudaMost

Egy civil szervezet toborozza a szavazatszámlálókat a 2022-es országgyűlési választásra. Összesen 20 ezer olyan emberre van szükség, aki ellenőrzi és biztosítja a választás tisztaságát országszerte. Tízezren már jelentkeztek, de még egyszer ennyi résztvevőre van szükség.

A 2022-es országgyűlési választáson több mint tízezer szavazatszámláló bizottság működik majd (2018-ban 10 285 volt). Feladatuk a szavazás lebonyolítása, döntés a szavazás folyamán felmerült vitás kérdésekben, a szavazatok megszámlálása és a szavazóköri eredmény megállapítása, a választás tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése, és – ha szükséges – a választás törvényes rendjének helyreállítása – írja a helyzetet részletesen bemutató cikkében a 24.hu.

Négy évvel korábban a kevés szavazatszámláló és az ellenzéki pártok közötti egyeztetés hiánya miatt tömegével voltak olyan települések, ahol egyetlen ellenzéki delegált sem volt. Ezt a helyzetet elkerülendő kezdett idejekorán szervezésbe a Húszezren a tiszta választásért 2022-ben nevű civil mozgalom. Ők az ellenzéki pártokkal együttműködve dolgoznak azon, hogy minden szavazókörben legalább két ellenzéki ellenőr legyen.

Tízezren már jelentkeztek, de még egyszer ennyi, összesen 20 ezer emberre van szükség, hogy a 2022-es választás tisztasága garantálható legyen. Jelentkezni a mozgalom oldalán, a 20k.hu -n lehet.


'21. 11. 08.

Feliratkozom hírlevélre