70 ember ellen emeltek vádat egy kormányhivatali korrupciós ügyben – ObudaMost

Üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt emeltek vádat 70 kormányhivatalnokkal szemben – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

A vádlottak között vezető beosztású hivatalnok is van, akit hivatali kötelessége megszegésével is vádolnak.

Mint írják, a vádirat szerint egy budapesti férfi – aki egy kormányhivatalban műszaki engedélyezési referensi munkakörben, később osztályvezetőként dolgozott – társaival 2014 és 2018 szeptembere között fogadta el a korrupciós pénzeket. Cserébe soron kívül, kedvező elbírálással intézték el autók műszaki engedélyezést.

A vezető hivatalnok emellett előre szólt a vizsgaállomásoknak, hogy mikor ellenőrzik majd őket. A vizsgaállomások képviselői azért, hogy náluk is mindent rendben találjanak, további 9 embernek fizettek rendszeresen, akik ellen most szintén vádat emeltek az ügyészek.

A 70-ből hatan voltak letartóztatásban, de jelenleg mind szabadlábon védekeznek. Többen beismerő vallomást tettek már a közlemény szerint. Hivatali jogviszonya már egyiküknek sem áll fenn.

Az ügyészség 43 vádlottra kért letöltendő börtönbüntetést, és vagyonelkobzás elrendelését kérte az összes hivatalnokra, akit korábban lefizettek.

Forrás: MTI/hvg.hu


'21. 09. 03.

Feliratkozom hírlevélre