Lehet fürdeni a Dunában! – ObudaMost

Sokan aggódnak a Duna mellékfolyóján történt súlyos szennyezés miatt, az Országos Vízügyi Főigazgatóság mérései szerint azonban, már Szobnál kielégítő a vízminőség, amiről az tehet, hogy már a Dunát is jelentősen felhígulva érte el a szennyezés, amelyet a jóval nagyobb folyam még tovább higított.

A Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Mérőközpontja által a 2021.07.28-án a Duna szobi szakaszán (Ipoly torkolata alatt) bal és jobb parton, illetve a sodorvonalban vett vízminták vizsgálati eredménye a Dunán a szokásostól eltérő adatokat nem mutatott, a vízminőség kielégítő, a jelenlegi hidrológiai körülményeknek (levonuló árhullám) megfelelő – foglal állást az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A működési területével érintett vízügyi igazgatóságok fokozott vízminőség-figyelőszolgálatai a Garam torkolatában, illetve a Duna folyam alsóbb szakaszán szennyezésre utaló nyomokat nem észleltek. Számításaink szerint a vízáramlási sebességeket és a vízhozamokat tekintve a Garamon a torkolat felett mintegy 130 km-re történt eseménnyel érintett víztömeg jelentősen felhígulva érkezhetett a Dunához, melynek a Dunán jelenleg mérhető vízhozamok az esetleges szennyezés több százszoros hígítását biztosítják.

A szennyezés mértéke azért is lehet érdekes Óbudán, mert pénteken nyitott meg 50 év után újra Budapest dunai szabadstrandja. Béres András, Római-partért felelős alpolgármester a Facebookon úgy válaszolt az érthető aggodalmakra, hogy az elmúlt hét összes napján vizsgálták a víz minőségét a Rómain a nyitás előtt. “Minden alkalommal kitűnő vízminőséget állapított meg a labor. A továbbiakban is rendszeresen ellenőrizzük a vízminőséget. A net gyakran pontatlan információkkal van tele. Különben a Duna vízhozama a Rómainál 2500 köbméter/másodperc , ezért egy szlovákiai szennyezés nem mutatható ki ennyivel messzebb” – fogalmazott Béres.


'21. 07. 31.

Feliratkozom hírlevélre