Gulyás: A kormányülésen szóba sem került a Pegasus-ügy – ObudaMost

Nem volt szó a kormányülésen a megfigyelési botrányról, mert nem tartjuk fajsúlyosnak – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón újságírói kérdésre válaszolva.

„Nem látok botrányt, hisztériáról van szó. A botrány legfeljebb az, ahogy a nemzetközi sajtó ezt tárgyalta”

– tette hozzá.

A minisztertől megkérdezték, vásárolt-e Magyarország a Pegasus kémszotfverből. Gulyás erre úgy válaszolt, 

„az, hogy milyen eszközöket használ a magyar állam, nem nyilvános adat, de nincs is jelentősége”;

ha betartották a titkos információgyűjtéssel kapcsolatos szabályokat, akkor minden fendben van. Csak jogszerű keretek között volt titkos információgyűjtés Magyarországon – ismételte el többször is.

Amikor arról kérdezték, miért hallgattak le újságírókat, ellenzéki politikusokat, úgy válaszolt, ennek a vádnak nincs alapja.

„Határozottan tudom cáfolni, politikai állásfoglalása miatt senkit sem hallgattunk le, azért, mert politikus, újságíró, csak akkor, ha valaki okot ad a lehallgatásra”

– fogalmazott Gulyás Gergely, aki az egészet álbotránynak, nemlétező ügynek nevezte. Hozzátette, olyan dologról van szó, amit nemzetközi segítséggel sikerült jó nagyra fújni.

Gulyás Gergely a kormányinfót azzal a kijelentéssel kezdte, hogy Brüsszel egyértelműen megtámadta Magyarországot. Ezzel a homofób törvényre adott európai uniós reakciókra – például a kötelezettségszegési eljárásra – utalt.

„Általános támadás indult a gyermekvédelmi törvény ellen”

– jelentette ki.

Mint mondta, az Orbán Viktor által bejelentett öt népszavazási kérdés alkalmas arra, hogy Magyarország pozícióját megerősítse, mert az egyetlen eszköz, ha a magyar nép foglal állást egyértelműen.

Úgy saccolta, az idén év végén, de legkésőbb a jövő év elején, január-februárban lehet a népszavazás. Egy azzal kapcsolatos kérdésre, hogy Karácsony Gergely felvetése szerint lehet-e egy lapon a kormány és a főpolgármester által bejelentett népszavazás, úgy válaszolt, erről Áder János köztársasági elnök dönt, de egyidőben nem lehet a két referendum.

Forrás: magyarnarancs.hu


'21. 07. 22.

Feliratkozom hírlevélre