Parragh László: Lehetőséget kell arra adni, hogy a munkáltató kötelezővé tehesse az oltást a dolgozóknak – ObudaMost

A munkaadóknak lehetővé kell tenni, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni védőoltást a munkavállalóik számára – erről Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke beszélt a Portfóliónak.

Elmondta: a kamara ezt jogalkotási javaslatként teszi majd a kormány elé, s kifejtette: 

„nemcsak a lehetőséget teremtenék meg a munkaadók számára, de bizonyos munkakörökben kötelezővé is tennék a védőoltást az alkalmazottaknak”

Orbán Viktor kormányfő legutóbbi pénteki Kossuth Rádónak adott interjújában jelentette be, hogy az egészségügyben kötelező lesz az oltás. Gulyás Geregely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig egy nappal korábban arról beszélt a Kormányinfón, hogy ezt más munkakörökben is fontolgatják.

Parragh László lehetséges példaként említett a rendészeti szervek alkalmazottait, a közösségi közlekedésben vagy a vendéglátásban dolgozókat. Szerinte ma is elterjedt gyakorlat, hogy a vállalatok elvárják a dolgozóiktól az oltást, s a jogszabályi módosítás megkönnyítené ezt a lehetőséget. Mint kifejtette, a vállalatvezetők részéről erős igény van erre a szabályozásra, csak így lehet ugyanis elkerülni, hogy a gazdaságot le kelljen újra zárni.

„A javaslat tartalmazná, hogy amennyiben a munkavállaló nem él az oltás lehetőségével, akkor adott esetben áthelyezhető lenne egy olyan pozícióba, ahol nem veszélyezteti a kollégákat és az ügyfeleket.”

Az MKIK elnöke nem tart attól, hogy az oltás kötelezővé tétele felmondási hullámhoz vezetne, vagy hogy felvetődne „az egyéni szabadság” korlátozása. Ezt azzal támasztotta alá, hogy az eddigi, a munkáltatók által elvárt esetekben a munkavállalók szinte mindenütt felvették az oltást. Hozzátette, akár már a héten elkészülhet a javaslatuk, miután egyeztettek a munkaadókkal.

Forrás: népszava.hu


'21. 07. 20.

Feliratkozom hírlevélre