Kétszeresére nőttek a kórházi várólisták – ObudaMost

Pénzcentrum megvizsgálta, hogyan alakultak a kórházi várólisták a korlátozások feloldása után: hányan várnak műtétre, és mennyi az átlagos tervezett várakozási idő. Egyes beavatkozásoknál mutatkozott csökkenés a félévvel ezelőtti, januári szinthez mérve, viszont a legtöbb műtét esetében csak nőtt a várakozási idő.

A betegek, akik a járvány alatt nem tudtak orvoshoz menni, most ellepték a várótermeket. Tavaly nyárhoz képest nem ritkán a duplájára, triplájára nőtt a várakozási idő, és január óta egyes műtétekre már kétszer annyian várnak, mint fél éve – írja a portál.

Például laparoszkópiás epekő műtétre egy éve még “csak” 127 nap volt az átlagos tervezett várakozási idő, ez év januárjában már 177 napot kellet várni. Jelenleg csaknem egy év, 351 nap várakozásra számíthatnak a betegek.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján, amíg tavaly június elején egy térdprotézis műtétre 389 nap volt a tervezett várakozási időországos átlagosan, addig 2021 január elején már 471 nap. Jelenleg 568 napnál járunk. Csípőprotézis műtétre az átlagos tervezett várakozási idő 324 nap volt bő egy éve éve, januárra ez 371 napra duzzadt, jelenlegi adatok szerint 475 nap.

Szaruhártya műtétre, urológiai kisműtétekre, kézsebészeti, alagút szindrómák műtétjeire, emlőműtétekre, artroszkópos műtétekre, nőgyógyászati plasztikákra, és mandula, orrmandula műtétre kevesebbet kell az előirányzat szerint várakozni, mint fél évvel korábban. Ez főleg olyan műtétek esetében meglepő, ahol a jelentősen csökkent a várakozási idő, például 436-ról 134, vagy 279-ről 14 napra.

A felsoroltakon túl a legtöbb műtét esetében nőtt a várakozási idő, leginkább a sérvműtétek esetében, ahol most már több mint egy évet kell várni. Varix és pajzsmirirgy műtétekre szintén szintén több mint 100 nappal hosszabbadott meg a várakozási idő. Csípőprotézisre is 104, térdprotézisre 97 nappal többet kell várni, mint fél éve.

Szürkehályog műtétre év elején még 9443 fő várakozott, mostanra számuk 12773. Térd- és csípőprotézisre is 1500-1600 fővel többen várnak, sérvműtétre 904-gyel több beteg. Az epekő műtétre várakozók száma is több mint a duplájára nőtt – írja a portál.

Forrás: pénzcentrum.hu


'21. 07. 20.

Feliratkozom hírlevélre