Kormányinfó – Orbán Viktor holnap jelenti be a harmadik oltással kapcsolatos terveket – ObudaMost

Orbán Viktor a Kossuth rádióban tesz bejelentést a harmadik oltásról, a negyedik hullám még nem jelent meg Magyarországon, a Szputnyik V a leghatékonyabb vakcina – többek között ezekről volt szó a csütörtöki kormányinfón.

A járványhelyzettel foglalkoztak a szerdai kormányülésen, erről számolt be ismét először Gulyás Gergely a kormányinfón. A miniszter továbbra is kedvezőnek nevezte a magyarországi számokat, bőségesen áll rendelkezésre oltóanyag.

A vírus negyedik hulláma még nem jelent meg Magyarországon – tette hozzá.

A kormány azt javasolja mindenkinek, hogy csak akkor utazzanak külföldre, ha már mindkét oltást megkapta.

A harmadik oltás kérdéséről van egy tudományos vita és vannak gyártói álláspontok, illetve vannak politikai viták is – mondta Gulyás. Az operatív törzs csütörtökön tárgyal erről, a miniszterelnök pénteken tesz bejelentést erről. A kötelező oltás kérdéséről Gulyás azt mondta:

indokolt bizonyos helyeken megvizsgálni, hogy egyes munkahelyeken a munkavégzés feltételévé tegyék az oltást.

A 60 év felettiek és a 12-16 év közötti korosztály oltásáról is beszéltek, vagyis arról, hogyan lehetne felpörgetni. A 12-15 év közötti korosztálynak például mindössze 12 százaléka van beoltva. A 60 év felettiek oltása érdekében is mindent meg kell tenni, amiről az operatív törzs még ma tárgyal, a 60-64 év közöttieknek például csak 67 százaléka van beoltva, de a 90 év felettieknek is csak 73 százaléka választotta a vakcinát, pedig a delta variáns nagyon nagy veszélyt jelent rájuk.

A Semmelweis Egyetem kutatása szerint minden engedélyezett oltóanyag hatékonysága 90 százalék felett. Akinél negatív az antitest tesz, azok 88 százaléka is védett. Teljesen fölösleges hangulatot kelteni bármelyik oltóanyaggal szemben. A kutatás szerint a sem a WHO, sem az Európai Gyógyszer Ügynökség által nem jóváhagyott Szputnyik V a leghatékonyabb.

Tisztelettel arra kérek minden politikai szereplőt és a sajtót, hogy ne ezen a területen próbáljanak meg segíteni egyes politikai oldalaknak

– mondta Gulyás.

Az európai uniós ügyekkel és a melegellenes törvénnyel kapcsolatos vitáról is tárgyalt, de erről Gulyás csak annyit tudott megismételni, hogy a jogszabályt nem lehet összekötni a helyreállítási tervvel. A tárgyalások jelenleg is folynak az Európai Bizottsággal, Gulyás szerint Ursula von der Leyen elnök már látogatási időpontot is kért, de visszakozott. A miniszter ugyanakkor leszögezte, hogy a gyermekvédelmi törvényen nem hajlandó változtatni. a magyar kormány. Hangsúlyozta, hogy a gyermekek szexuális nevelése a szülőkre tartozik.

Bemutatták tegnap az uniós klímatervet, (Fit For 55%) amiről Gulyás Gergely annyit mondott, hogy ugyan fontosnak tarják a károsanyag-kibocsátás csökkentését, az Európai Unió ennek hét százalékáért felel globálisan. A tagállamok többsége azonban az eddigi vállalásokat sem tartotta be, ehhez képest az Európai Unió az emberekkel fizettetné meg a klímaterv költségeit. Ez a magyar kormány számára elfogadhatatlan, és nem fogja megszavazni.

Tegnap számos gazdasági jellegű döntést hozott a kormány, egyebek mellett felgyorsítják a közbeszerzéseket.

Ebben az esetben 5-7 napra csökkenne az előzetes vizsgálat az EU-s pályázatok beszerzéseinél. 400 millió euró értékben létrejön egy termőföld-alap az Eximbanknál, ami az élelmiszerellátáshoz szükséges földet biztosítaná.

Forrás: hvg.hu/24.hu


'21. 07. 15.

Feliratkozom hírlevélre