Tönkretette a Főkert munkáját a Fidelitas és még büszke is rá – ObudaMost

Benzinmotoros fűkaszával estek neki a természetközeli zöldfelületnek, műanyag zsákokba tömték a kiritott vadvirágokat és őshonos fűféléket, majd szelfiztek egyet a természetrombolás képeivel.

Sokan nem tudják megkülönböztetni a gondozatlan, gazos területeket a közparkokban szándékosan kialakított, természetközeli zöldfelületektől. A Főkert által kijelölt területeken kialakított “méhlegelők” helyét ezért táblákkal jelölték meg. A Fidelitas azonban nem hitt a szakembereknek és a helyett, hogy egy valóban elgazosodott területen végzett volna önkéntes munkát büszkén letarolta a kertészek munkáját.

A szaknyelven extenzív kezelésűnek hívott területek “méhlegelőnek” nevezése ugyanakkor inkább marketingértékkel bír, valójában sokkal többről van szó, mint a méhek etetéséről. Nem csak a méhek és más beporzók számára jelentenek élhetőbb környeztet a futballpályákhoz hasonlatosan rövidre kurtított, mindössze néhány perjeféléből álló gyepszőnyegnél, de az énekes madarak és a városi ember számára is. A magasabbra növő növényzet ugyanis több vizet tud megkötni, hűti a környezetét, nem szárad ki, csökkenti a felporzás lehetőségét. E mellett a sok allergiás számára kínokat okozó invazív parlagfű is a rendszeresen bolygatott, kaszált területeken szeret elszaporodni – mi több elterjedése is összefügg a természetes gyepek viszsazorulásával – szemben az évek alatt beálló, őshonos növényekből álló természetes növénytársulások által elfoglalt, évek alatt tarka rétté alakluló területekkel.

Ez az úgynevezett extenzív kezelés, különösen a kezdeti időszakban, nem jár tetszetős eredménnyel; az okokat nem ismerve a városi közösség a “nemtörődömség”, „elhanyagolás” vagy akár az „igénytelenség” vádjával is illetheti a parkfenntartókat. Egy igazán szép képet mutató, tarka virágos, diverz élővilágú rét kialakulása lassú, több éves folyamat, ezért a programba bevont területek nem feltétlenül lesznek „látványosak” az idei évben (vagy akár jövőre), hiszen az eddig ott folytatott sorozatos kaszálás hatásait maguk mögött kell hagyják

– írja a Főkert oldala a Vadvirágos Budapest Programról. A Fidelitasnak ezt a több éves folyamatot sikerült most romba döntenie a politikai hangulatkeltés kedvéért.

OM


'21. 06. 28.

Feliratkozom hírlevélre