Hőségriadó Budapesten – ObudaMost

Hőségriadót rendelt el az országos tisztifőorvos a tartós hőség miatt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint a legmagasabb, harmadfokú intézkedés kedd 0 órától csütörtök éjfélig lesz érvényben.

A tartós hőség különösen veszélyezteti a kisgyermekeket, az időseket, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, de az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat panaszokat, kellemetlen közérzetet. Aki teheti, 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a napon, és mindenki védekezzen megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel a leégés ellen. Fontos odafigyelni a fokozott vízivásra.

Budapesten idén is hűsítő szigeteket állítanak fel június 18. és szeptember 15. között, melyek árnyékot nyújtanak az extrém hőség ellen. Továbbá a tavaly felállított 24 ivókút mellett még 11-el bővíti az ivókutak számát, ezzel is arra ösztönözve a lakosságot, hogy palackos vizek vásárlása helyett töltsék újra kulacsaikat. A Városháza parkban már most is biztosítanak ivóvizet az arra közlekedőknek. A másik új víznyerő pont a pesti rakparton lesz, a Margit híd és Kossuth tér közötti, idén nyárra az autóforgalom elől elzárt, sétáló szakaszán. Az ivókutak pontos helyszíne a husito.budapest.hu oldalon érhető el egy online térképen.

Az FKF Nonprofit Zrt.-nél a tartós hőség miatt fokozott készenlét lép életbe, a locsolóautók a hőségriadó időszakában folyamatosan, kétszer tizenkétórás műszakban locsolják a budapesti közúthálózatot. Az FKF az aszfaltra permetezett vízzel enyhíti a forróságot, a felhevült aszfaltot egy időre 6-8 fokkal hűtve le, továbbá leköti a port és a polleneket. A nappali műszakban az FKF 25 mosó gépe elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűti, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat. Ez által a célgépek a lehető legkisebb mértékben akadályozzák a forgalmat.

Forrás: FPH Sajtó


'21. 06. 22.

Feliratkozom hírlevélre