Vissza a kályhához – ObudaMost

Belföld Uncategorized

Vissza a kályhához

Újra dörömbölnek a migránsok (?)

„Nincs jó migráció, csak rossz migráció van. A migráció mindig arról szól, hogy az ember megszületik valahova a Jóisten rendelése szerint, és azon a helyen, ahova született, nem tud boldogulni. És úgy dönt, hogy miután ott nem tud elérni egy olyan életet, amit magának szeretne, ezért felkerekedik, és onnan elmegy.”

Ezt nem valami rossz minőségű ponyvaregényben olvastam, ezt Magyarország miniszterelnöke mondta ma reggel a számára fenntartott Kossuth Rádióban. Ízlelgessük.

Tehát, aki elmegy onnan, ahová született, mert jobb életet kíván magának és estleg a családjának, az migráció, és mivel nincs jó migráció, csak rossz, tehát minden migráció rossz, az, aki nem marad ott, ahová letette a gólya, az rosszat cselekszik. Még mélyebbre ásva az idézett mondatok jelentésében, aki nyomorba születik, az maradjon is ott, ne akarjon a szegény gyerek tanulni, egyetemre menni, a közmunkás fia legyen közmunkás, az a helyes. Maradjon a fenekén, ne akarjon mást, ne dolgozzon azért, hogy jobban éljen. Ha a sárkunyhóban nem boldogul, hát így járt, ezt dobta ki a gép, illetve a miniszterelnök gondolatmenete szerint ez volt Isten akarata. Ez utóbbit erősen kétlem.

Nem értem mindazonáltal, hogy akkor hogyan került ő a kis falujából a Karmelita kolostorba és ennek az országnak az élére. Persze, a migrációt csak országok között érti, nem országon belül, bár ez azért a szövegből nem egyértelmű.

Ebbe a „törődj bele, ne akarj magadnak jobbat” retorikába Istent belekeverni egyenesen gyomorforgató.

Különösen olyan ember szájából, aki elképesztő vagyonon ül, és aki nem éppen történelmi távlatban még azt üzente a papoknak: „Térdre, csuhások!”

Én kérek elnézést.

(L.Á.)


'21. 06. 11.

Feliratkozom hírlevélre