Közlekedéstörténeti fotógyűjteménnyel debütál a Közelekdési Múzeum – ObudaMost

Új, közlekedési témájú archív fotó- és dokumentum sorozatot indít június 3-án a Közlekedési Múzeum a közösségi média felületein. A friss összeállításban minden héten kedden és csütörtökön eredeti levéltári felvételeket oszt meg a nagyközönséggel a gyűjteményeiből.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum számára kiemelten fontos, hogy a gyűjteményeiben levő rendkívül értékes közlekedéstörténeti fotó- térkép és egyéb dokumentum anyagból minél többet megosszon a közönséggel. Ezért jövő héttől minden héten kétszer, egy-egy különleges archív fotóval, plakáttal vagy dokumentummal és a hozzájuk kapcsolódó történettel jelentkezik a múzeum. Ezek a képek bemutatják Budapest és más nagyvárosok közlekedését, a magyar vasút történetét, és egyéb hazai közlekedéshez kapcsolódó eseményekről készült képekkel is jelentkezik a közösségi média felületein a múzeum, izgalmas csemegét szolgáltatva ezáltal a vasútbarátoknak és a múltidézés kedvelőinek. Ezen kívül helyet kapnak a közlekedéstörténet szempontjából jelentős évfordulók is, amelyekről szintén rendszeresen megemlékezik az intézmény.

A Nyugati pu. épülete 1877-ben fotó: Klösz György

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum archívuma folyamatosan dolgozza fel a már meglévő és beérkező anyagait. Az archívumi gyűjtemények összesen 2500 polcfolyóméternyi anyaggal rendelkeznek, az Ipartörténeti- és a Közlekedéstörténeti Térképgyűjtemény, a Plakátgyűjtemény, a Történeti Képeslapgyűjtemény és különböző fényképgyűjtemények összesen több százezer anyagot foglalnak magukba.

A Múzeum a már a kezdetektől gyűjtötte a felvételeket, ezek közül többet neves fényképészek készítettek, köztük Klösz György a magyarországi városfotózás egyik kiváló alakja, vagy Erdélyi Mór az 1900-as Párizsi Világkiállításon aranyérmet szerző fotográfus, de Eötvös Loránd hagyatékának és fotóinak egy része is a múzeum gyűjteményét gazdagítja.

Favázas villamos Szombathelyen 1900 körül

A Közlekedési Múzeum archívuma és könyvtára a pandémiás helyzet elmúltával ismét szabadon látogatható lesz július 15-től, illetve a kép- és dokumentumgyűjtemény is ingyenesen hozzáférhető.

További részletekért érdemes ellátogatni a kozlekedesimuzeum.hu/hu/kutatoszolgalat/archivum honlapra, a fotósorozathoz és az izgalmas történetekhez pedig követni a Közlekedési Múzeumot a Facebookon (Közlekedési Múzeum) és az Instagramon (@kozlekedesimuzeum)!


'21. 06. 03.

Feliratkozom hírlevélre