Gulyás: 524-en hunytak el a második vakcina után – ObudaMost

Részletesen ismertette a második oltás utáni koronavírus-fertőzések és vírussal összefüggő halálesetek számát Gulyás Gergely, de nyitott kérdések még így is maradtak – írja a hvg.hu.

Utoljára tartanak online kormányinfót – jelentette be kezdéskor Szentkirályi Alexandra, vagyis jövő héten már újságírók is jelen lehetnek. Gulyás Gergely ezután a szerdai kormányülés döntéseivel folytatta, és hangsúlyozta, hogy jelentősen javult a járványhelyzet, aminek szerinte az oka, hogy Magyarország jelentősen jobban áll az oltásokkal, mint Máltán kívül bárki az Európai Unióban.

Volt olyan nap az elmúlt hetekben, amikor az elhunytak közül senki nem volt beoltva, ezért a miniszter is figyelmeztetett arra, hogy fontos az oltás. Az is beoltathatja magát, aki már átesett a fertőzésen – tette hozzá. A magyar társadalomnak eddig 54 százalékát sikerült beoltani, és ha hozzávesszük azokat, akik már átestek a betegségen, 60 százalék felett is lehet a lakosság teljes immunitása.

A második oltást is nagyon sokan kapták már meg, ezért most már nagy mintából közölt adatokat Gulyás a különböző vakcinák hatékonyságáról. Eszerint 3,7 millió második oltás kapott személy után összesen 8193 ember betegedett meg Covid-19-el. Ha azt nézzük, hogy a második oltást követő hét napon túl hányan voltak, a szám 7152. Közülük 524-en hunytak el, 7 napon túl pedig 455-en.

  • Pfizer két adagját másfélmillióan kapták meg, közülük 3657-en fertőzödtek meg és 268-an hunytak el, de azt Gulyás is hozzátette, hogy közülük sokan voltak idősek. 
  • Moderna két adagját 209 ezren kapták meg, az ő esetükben 204 ember betegedett meg oltás után 25-en hunytak el.
  • Az AstraZenecából 181 ezren kapták meg mindkét oltást, 816 beteg és 12 elhunyt volt köztük.
  • Szputnyikot 809 ezren kaptak, a második oltás után 697-en betegedtek meg és 13-an haltak meg.
  • Sinopharm esetében is megvannak a számok: 850 ezren kapták meg mindkét oltást, közülük 2800-an betegedtek meg és 206-an haltak meg. 

A kutatás pontos részeteit és a vizsgálat időtartamát azonban nem közölték.

Gulyás ezután kitért az uniós vakcinaigazolvány szabályaira is, biztosra veszi, hogy a tagállamok minden Magyarországon alkalmazott oltóanyagot el fognak ismerni. Az uniós védettségi igazolványokkal kapcsolatban annyit mondott, hogy még nem ismerik a szabályok minden részét, de az már biztos, hogy digitális és papír alapú igazolás lesz, az előbbi június 15-re rendelkezésre fog állni.

A magyar védettségi igazolvány digitális verziója június 15-ig tartalmazni fogja az oltás típusát, és mindkét oltás dátumát, így megfelel majd az uniós szabályozásoknak.

A témával kapcsolatban Gulyás később elmondta, technikai akadálya nincs, hogy július 1-től Magyarországon lehessen használni az uniós igazolványt, és bíznak abban, hogy a magyar védettségi igazolványt is el fogják fogadni az EU-ban.

Hamarosan megkezdődik a kárpátaljai magyarok oltása is.

A Belügyminisztérium 6 milliárdos keretösszeggel írt ki pályázatot járda- és útfelújításra, de akkora volt az igény, hogy további több mint 20 milliárdot biztosítanak erre a célra. A támogatott önkormányzatok között ellenzékiek és kormánypártiak is vannak – emelte ki.

Forrás: hvg.hu


'21. 06. 03.

Feliratkozom hírlevélre