Ritkán, de enyhe szívizomgyulladást okozhat a Pfizer a fiatal férfiaknál – ObudaMost

Az izraeli egészségügyi minisztérium szerint 5 millió beoltott közül 275-nél lépett fel enyhe szívizomgyulladás és úgy vélik, valószínű van összefüggés a védőoltással.

A fiatal férfiak körében megfigyelt szívizomgyulladásos esetek valószínűleg összefüggésben állnak a Pfizer–BioNTech vakcina beadásával – idézi az izraeli egészségügyi minisztérium keddi bejelentését a Reuters.

Izraelben áprilisban indult vizsgálat, miután azt látták, hogy 5 millió beoltottból több tucat esetben alakult ki szívizomgyulladás, elsősorban a második dózis beadása után. A vizsgálat során 275 esetet találtak, egyikük sem volt kórházban négy napnál többet, 95 százalékuk „enyhe” esetnek minősült. Az érintettek 16 és 30 éves kor közöttiek, közülük is elsősorban a 16–19 évesek.

A Pfizer azt közölte, tudnak az izraeli megfigyelésről, de szerintük nincsen ok-okozati összefüggés a szívizomgyulladásos esetek és a védőoltás között.

Ezzel egy időben jelentette be az izraeli pandémiás válságkezelést koordináló Nachman Ash, hogy jövő héttől elkezdik oltani a 12 és 15 éves gyerekeket is. A vakcina hatásossága felülmúlja a kockázatokat – tette hozzá.

Májusban az Egyesült Államok járványügyi központja is javasolta egy kutatás indítását, ami megvizsgálná a lehetséges összefüggést a szívizomgyulladás valószínűsége és az mRNS-vakcinák között.

Forrás: hvg.hu


'21. 06. 02.

Feliratkozom hírlevélre